U trendu

Mirni protesti širom Srbije

Gradjani su se i večeras širom Srbije okupili na protestnim skupovima. U toku su protesti u Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu i drugim gradovima.

Vatromet i kolo na protestu pred Skupštinom

Na protestu pred Skupštinom Srbije upravo je priredjen manji vatromet, što su okupljeni burno pozdravili.

Trenutno se čuje i muzika sa zvučnika, tako da se deo okupljenih koji je čuo zabavlja „kao da je na žurci“.

Deo okupljenih igra kolo.Trenutno je mirno, nakon što je pre kratkog vremena došlo do manjih sukoba medju demonstrantima.

Gradjani oterali provokatore u Pionirskom parku

Na skupu ispred Skupštine Srbije došlo je do meteža i sukoba koji je usledio nakon što je jedna grupa demonstranata bacala petarde i palila baklje u Pionirskom parku, zbog čega su okupljeni reagovali zvižducima i povicima „Ua, ua!“.

Kako javlja reporter Bete, nekoliko snažnih momaka pokušalo je uz pomoć megafona da smiri situaciju poručivši da su kamenje i petarde u službi Aleksandra Vučića.

Njih je pokušala da prekine jedna grupa momaka koja je duže vreme provocirala sve koji su pozivali da se sedne i da protesti ostanu mirni.

U jednom trenutku došlo je do komešanja i jurnjave, kada su okupljeni, kako se moglo čuti, pokušali da udalje one za koje smatraju da prave probleme.

Ta grupica koja je bežala naterana je da sedne na zemlju, a okupljeni su tražili da skinu maske i kapuljače, što ovi nisu hteli da urade.

Istovremeno, neki od gradjana tražili su od okupjenih da ih ne diraju.

U toj izuzetno napetoj situaciji došlo je do košknja pa i udaranja.

Na drugom delu skupa odjednom je počelo gadjanje flašicama vode, dogodio se i sukob, pri čemu su okupljeni vikali „Provokacija, provokacija“ i „Koliko vas plaćaju!“

U toj jurnjavi jedna grupica demonstranata je pobegla kroz park tako da se, kako javlja reporter Bete sa lica mesta, situacija smirila.

Za vreme protesta pojedini gradjani skupljaju otpatke, kažu da nisu divljaci

Dok još traje protest, jedan mladji čovek ispred Skupštine Srbije hoda sa velikom crnom kesom i skuplja otpatke.
On nije hteo da se predstavi, ali je reporteru agencije Beta rekao da je animator, kao i da je i juče učestvovao u protestu.

„Mi nismo divljaci kao što neki žele da nas predstave“, rekao je mladić od oko 30 godina i dodao da ga niko ne plaća i da to radi dobrovoljno.

On je rekao da su i drugi učesnici protesta sledili njegov primer i tražili mu kesu da ubace djubre.

U njegovoj blizini bilo je još nekoliko učesnika protesta koji su išli sa kesama i skupljali otpatke, uglavnom prazne flašice od vode i sokova.

Veći deo okupljenih ispred Skupštine prihvatio poziv da se sedi

Iz grupe okupljenih, pre svega najbližih Skupštini Srbije, svako malo skandira se „Sedite dole“ što je značajnim delom i prihvaćeno.Takodje, skandira se i „Nećemo batine“.Grupa od nekoliko ljudi, izazivala je gradjane koji sede na pločniku vredjajući ih i tražeći da ustanu.

Oni stoje kraj metalne ograde, postavljene kod stepeništa Skupštine ali im okupljeni odgovaraju mirno skandrajući „Sedi dole“.

Prostor pred Skupštinom pločnik i ulica su popunjeni, delom i obližnji park, dok se deo „preliva“ i na okolni prostor.

Protest: Grupa lekara iz kovid bolnica na protestu

Na platou ispred Crkve Svetog Marka grupa lekara i zdravstvenih radnika koji rade u kovid bolnicama u Beogradu, okupila se da, uoči večerašnjeg protesta, iskaže nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u zdravstvu, prenela je TV N1.Oni su rekli da će se pridružiti protestu kod Skupštine i da „stoje uz svoj narod u ovom trenutku“.

Zdravstveni sistem je, kako su naveli, pred pucanjem, država nije to predvidela, a „lekari su, zajedno sa gradjanima žrtvovani“.
„Kasno je za zahteve i epidemiološke intervencije, jer su potezi države u poslednjih mesec dana neminovno morali da dovedu do katastrofalne epidemiološke situacije i posledično potpunog kolapsa zdravstva“, kažu okupljeni.

Okupljeni zdravstveni radnici nisu želeli da budu snimani, niti fotografisani.

Na skupu u Beogradu i Petar Đurić, burno pozdravljen od prisutnih

Burno pozdravljen od prisutnih, na skupu ispred Skupštine Srbije pojavio se Petar Đurić koji je poručuje sloganom na majici „Ćale, ovo je za tebe“.

„Hvala na podršci. Ja nisam u stranci i ovo nije stranački skup, već skup naroda“, rekao je Đurić.

On je došao sa svojom majkom i rekao „vidite da li smo mi huligani“, misleći pri tome na pisanje provladinih medija o njegovoj prethodnoj izjavi.

On je pozvao okupljene da poslušaju pozive mladih, da se sedne na pločnik.

Sve više njih je poslušalo poziv i selo na pločnik, a kako se vidi, većina su mladi.

On je pozdravio simbolično svog oca, za kojeg je rekao da ga je uvek učio da gleda u budućnost.

Đurić je u utorak rekao za televiziju N1 da je na skup došao zbog svog oca koji je, kako je naveo, umro jer nije bilo respiratora.

„Ćale, ovo je zbog tebe, koji si umro a nije bilo respiratora, ćale, mnogo te volim. I za mog sina koji se rodio“, naveo je Đurić u utorak na skupu u centru Beograda.

Na skupu je i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Beograd: Okupljanje ispred zdanja parlamenta

Gradjani se okupljaju ispred zgrade Skupštine Srbije, gde ih je trenutno nekoliko stotina.

Oni zvižde u pištaljke i trube.

Neki od gradjana posedali su ispred stepeništa Skupštine i nose natpise „Ne nasedaj, sedi“ i „Hapsi huligane, ne tuci svoj narod“.

Ispred stepeništa Skupštine je postavljena metalna ograda i svega nekoliko policajaca u redovnim uniformama.

Policija je zaustavila saobraćaj u ulici ispred Skupštine.

Protest dan 3.

Gepostet von Nova.rs am Donnerstag, 9. Juli 2020

Novi Sad: Gradjani u protestnoj šetnji ka policijskoj stanici, traže oslobadjanje demonstranta

Oko dve hiljade Novosadjana krenulo je večeras oko 19.15 sati u protestnu šetnju protiv aktuelne vlasti i najave ponovnog uvodjenja policijskog časa.
Okupljeni gradjani, uglavnom mladji, nose različite transparente i zastave.

Oni su se dogovorili da, čim neko pokuša da uradi bilo šta nasilno, sednu na beton u znak protesta.

Kod zgrade Srpskog narodnog pozorišta neko je bacio petardu, nakon čega su svi seli na beton na jedan minut.

Potom su nastavili sa šetnjom, uz povike stanarima okolnih zgrada „Izlazite napolje“, „Vučiću, pederu“.

Demonstranti duvaju u pištaljke i vuvuzele, nose srpske zastave i različite transparente i pevaju himnu Srbije.

Oni su se prethodno okupili na Trgu slobode, gde su takodje kratko sedeli sa prekrštenim rukama podignutim u vis, kao da na njima imaju lisice.

Demonstranti su se pobunili kada su na trgu pokušali da im se pridruže eksremni desničari i uzvikivali su im „Odlazite odavde“.

Većina prisutnih ima zaštitne maske na licu, ali uglavnom ne drže medjusobno propisanu distancu.

Kako je ranije najavljeno, oni traže ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora policije Vladimira Rebića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Traže i raspuštanje Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mesta.

Na jučerašnjem protestu u Novom Sadu učestvovalo je više hiljada ljudi, a demolirana je Gradska kuća, ulaz u Radio-televiziju Vojvodine i prostorije Srpske napredne stranke.

Bilo je i sukoba izmedju policije i demonstranata, a šestoro učesnika protesta je povredjeno.

Priveden je i jedan od govornika na jučerašnjem protestu, aktivista Združene akcije „Krov nad glavom“ i Miran Pogačar.

Demonstranti su se uputili pred zgradu Policijske uprave Novi Sad, da traže oslobadjanje Pogačara.

Nišlije na početku protesta posedale oko Skupštine grada

Drugo veče zaredom gradjani Niša okupili su se ispred Skupštine grada u ulici Nikole Pašića, a protest je započeo tako što je većina okupljenih posedala na kolovoz i trotoar.

Protest protiče mirno, okupljeni gradjani sviraju u pištaljke i trube i povremeno pevaju.

Nešto pre 19 časova, kada je protest trebalo da počne ispred zgrade Skupštine grada došlo je više pripadnika Žandarmerije, ali su se udaljili kada je protest počeo.

Gradjani javljaju da su pripadnici Žandarmerije rasporedjeni i oko sedišta Srpske napredne stranke i škole Učitelj Tasa.

Demonstranti su oko 20 časova krenuli u protestnu šetnju istom trasom kao i juče, ka Narodnom pozorištu i zgradi suda.

Oko 500 Kruševljana u protestnoj šetnji, bez incidenata

Oko 500 Kruševljana, uglavnom mladih, učestvovalo je večeras na protestnom skupu u centru grada, organizovanom protiv policijskog nasilja i u znak podrške demonstrantima širom Srbije.
Uzvikujući parole „Nećemo Vučića“, „RTS laže“, „SNS lopovi, Srbiju ste prodali“ demonstranti su prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.

„Dajemo podršku studentima koji su sve ovo započeli. Svi smo ovde različiti, ali neka nas to ne plaši. Ne možemo da trpimo nepravdu. Nećemo da nas zatvaraju u kućni pritvor, da nas lažu kako nas leče, a onda prave svoje pirove i žurke. Nećemo da kriminalci, u ime policije, biju našu decu“, kazala je okupljenima Duška Milosavljević, profesorka srpskog jezika.

Jedna od učesnica protesta upozorila je demonstrante na, kako je rekla, „ubačene elemente iz SNS“.

„Videla sam petoricu momaka za koje znam da su iz SNS-a. Nemojte da nasedate na njihove prvokacije. Ukoliko nešto započnu samo sedite dole“, kazala je ova učesnica protesta.

Nakon još jedne kraće šetnje do Trga kosturnica skup je završen uz dogovor da se sutra okupe na istom mestu u 19.00 sati.

Demonstrante je u šetnji obezbedjivalo oko 30 pripadnika policije u uniformama i civilu, a nikakvih incidenata nije bilo.

Protest i u centru Zrenjanina

Protest je večeras održan i u centru Zrenjanina, a okupilo se nekoliko stotina Zrenjaninaca.
Obraćanja nije bilo, poziv na skup upućen je preko društvenih mreža.

Okupljeni gradjani, pretežno mladi, nosili su transparente „stop diktaturi“ i tražili ostavku predsednika Srbije, a kako se moglo čuti nezadovoljni su i zbog brojnih problema koji godinama muče Zrenjanince, medju kojima je i nedostatak zdrave pijaće vode.

Posle okupljanja ispred Gradske kuće u tom gradu, krenuli su u šetnju glavnom gradskom ulicom, do zgrade u kojoj su kancelarije SNS, a deo njih vratio se do Gradske kuće.

Nekoliko stotina Čačana protestovalo u centru grada bez incidenata

U Čačku je večeras održan protest, koji je zakazan preko društvenih mreža, pod parolom „Dosta je laži“, a „protiv diktature (predsednik Srbije Aleksandar) Vučićevog režima, policijske brutalnosti, laži i obmana“, na kome se okupilo nekoliko stotina gradjana.

Oni su se u 18 časova okupili ispred zgrade lokalne Skupštine, gde su skandirali protiv predsednika Srbije i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, koji je funkcioner Sprske napredne stranke, uz pištaljke i trube.

Neki gradjani su nosili transparente na kojima je pisalo „Oliver Ivanović? MB Namenska! Naplatna rampa!“, „Jutka! Krušik! Jovanjica! Doktorat! Lična karta!“, „Slobodni izbori?“.

Gradjani Bora podržali proteste širom Srbije

Gradjani Bora protestovali su danas na pešačkoj zonom u ulici Moše Pijade izražavajući negodovanje zbog, kako su naveli, „odnosa državnog vrha prema epidemiološkoj situaciji u Srbiji, manipulacijama sa brojem zaraženih i samovolje predsednika države u donošenju odluka“.

Na platou Doma kulture oko 18 sati okupilo se pedesetak nezadovljnih Borana, a tokom protestne šetnje pešačkom zonom pridružilo im se još pristalica, dajući im podršku.

Ivan Djurić, jedan od okupljenih, rekao je agenciji Beta da su se Borani okupili u svojstvu gradjana, bez nacionalista, huligana i političara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)