U trendu

Protestni skup pred Muzejom savremene umetnosti

Ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu sutra u 18.00 biće održan skup grupe građana, na inicijativu Asocijacije Nezavisne kulturne scene, povodom isticanja najavljenog roka za rekonstrukciju i otvaranje te institucije, zatvorene zbog radova još 2007.godine.

Skup „Odbrojavanja do otvaranja MSU“ organizuje grupa kulturnih radnika i građana zainteresovanih da, kako navode organizatori, „skandalozni tretman najznačajnije institucije savremenog stvaralaštva, ali i drugih institucija kulture, ne prođe bez reakcije javnost“.

„Želimo da obeležimo otvaranje na koje smo pre godinu dana pozvani, a podsećani svakodnevno časovnikom koji je do njega odbrojavao. Ne želimo da dozvolimo da muzej postane spomenik našoj nezainteresovanosti, kalkulisanju i strahu. Pitamo se kako je postalo normalno da muzeji ne rade, a da su ekscesi kada se oni otvaraju“, navodi se u saopštenju.

Asocijacija Nezavisne kulturne scene Srbije istakla je da je „ovo mnogo širi problem koji se tiče svih građana bez obzira da li oni dolaze iz polja kulture“. „Pozivamo građane i da pokažu kontinuirani interes za ovo i druga pitanja od značaja, neskrivenim iskazivanjem nezadovoljstva i pritiskom na vlast koja je decenijskim sramnim ne činjenjem dovela do ovakve situacije“, dodaje se u saopšenju.

MSU je još 2007. zatvoren za javnost zbog rekonstrukcije, a zbirke su preseljene u Narodnu banku.

Posle više niza pomeranih rokova za završetak radova, ministar kulture Ivan Tasovac najavio je 2014. da će MSU biti svečano otvoren za 50. rođendan – 20. oktobra 2015.

Ministar Tasovac i direktor MSU Jovan Despotović aktivirali su 9. februara na MSU i Narodnom muzeju satove koji odbrojavaju vreme do njihovog otvaranja.

MSU je saopštio početkom oktobra da obustavlja javnu nabavku za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju, te da će raspisati novu kako bi MSU bio otvoren u „najkraćem mogućem roku“.

Kao novi mogući rok naveden je mart-april 2016.

Zgrada MSUB-a na Ušću, otvorena 20. oktobra 1965. godine, delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, a 1987. godine proglašena je za kulturno dobro 1987. godine.

(Beta)

1 komentar
  1. Snežana

    Da živim u Beogradu, prisustvovala bih skupu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike