Prvi glas iz Brisela koji osporava „državu Kosovo“

Sve što je novi šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao o Kosovu i Metohiji, ne samo da je korektno, nego je i realno. To je podsećanje na pravni i politički položaj tog pitanja i na činjenicu da, bez priznanja Rusije, Kine i Indije, nije moguć status Kosova onako kako bi ga Zapad želeo.
Iako još bez institucija u punom kapacitetu, Evropska unija rešena je da održi inicijativu u rasplitanju kosovskog čvora. Štaviše, u izjavama novog evropskog visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednost Žozepa Borela može se naslutiti da novi šef evropske diplomatije kosovski problem stavlja u širi, globalni, multipolarni kontekst.

„Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo, kako bi se razgovori nastavili“, poručio je on.

Šta bi rekle Mogerini i Ešton…
Mora se priznati da se od Ketrin Ešton i Federike Mogerini, Borelovih prethodnica na funkciji, slična izjava nije mogla očekivati, a ni zamisliti. Iako formalno statusno neutralna, pozicija EU, naročito briselske birokratije, često je naginjala tretmanu Kosova i Metohije kao nezavisne države.

„Ukoliko EU zaista želi da učestvuje u dijalogu na konstruktivan i ozbiljan način, mora da nastupa kao statusno neutralna, imajući u vidu da pet članica Unije nije priznalo nezavisnost južne srpske pokrajine“, napominje diplomata Zoran Milivojević.

Sa druge strane, podseća naš sagovornik, Srbija je u dijalog sa Prištinom i ušla pod uslovom da je Brisel statusno neutralan.

„Kada je reč o Borelu, on, ne samo što je korektan, nego je i realan. Sve što je rekao, sve napomene koje je dao u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije su na mestu i istinite su. Prvo, da je to važno pitanje za EU, da EU treba da bude uključena u dijalog i da nije slučajno što to navodi kao prioritet u njegovom budućem radu, jer od ovog prostora zavisi stabilnost i bezbednost u regionu, ali, rekao bih, i kredibilitet EU, kao odgovorne za prostor u kome je prisutna“, kaže Milivojević.

Borelova opomena
Takođe, Borelova izjava je, prema njegovim rečima, i opomena — kakva je realna pozicija pitanja Kosova i Metohije.

„Nije slučajna napomena da dve najmnogoljudnije zemlje na svetu i najveća država na svetu ne priznaju samoproglašenu nezavisnost. To je podsećanje na pravni i politički položaj tog pitanja i na činjenicu da bez priznanja ovih država nije moguć status Kosova kako bi ga Zapad želeo i kako pokušava da nametne sve ovo vreme, počev od 1999. godine, pa do danas“, smatra Milivojević.

Na pitanje koliko Borel može da promeni percepciju pitanja Kosova u EU, Milivojević odgovara da novi šef evropske diplomatije, kao službenik EU, mora da zastupa stav koji predstavlja konsenzus zemalja članica.

„Bio je vrlo jasan da je nadležnost za priznanje drugih država na državama članicama. Kada je reč o EU, oko tog pitanja je moguć objedinjen stav, samo kada bi sve države bile u istom položaju. Međutim, to nije slučaj i nema šanse da se to promeni. Prema tome, on će odražavati onaj stav oko koga postoji konsenzus“, naglašava naš sagovornik.

„U ovom trenutku postoji konsenzus da EU ima interes za kosovsko pitanje, da su pregovori jedini način da se dođe do rešenja i da u tome učestvuje na aktivan način, statusno neutralna“, zaključuje Milivojević.

(Sputnjik)

8 komentara
 1. Anonimni

  To je osnovni problem i potrebno ga je isticati svuda i na svakom mestu

 2. Anonimni

  Sve je drasticno pocelo kad su SRBI PRISTALI na Brozov ULTIMATUM da se SRBI NE MOGU vratiti na svoju DEDOVINU u Kosovu i Metohiji 1945 godine .A dok je bio LEKA vojska nije ni trebala tamo ,pitajte starije .

 3. Anonimni

  Arnauti su plemenska zajednica organizovana po fisovima i zato je njima bilo relativno lako upravljati. Veliki upropastitelj Srbije, kralj Aleksandar „Ujedinitelj“, bar je to umeo. Sazivao je šefove fisova i svaki od njih je imao apsolutnu vlast, sve dok nije bitno ugrožavao njegovu. Za njegov rođendan su doterivali po nekolio hiljada ovaca kao poklon. To je gotovo. Arnauta lojalnih državi Srbiji sada nema ni pola promila, a bilo ih je u desetinama hiljada. Svima su Haradinaj i Tači zatrli seme. Znao sam mnoge od njih, pa ne pričam na pamet. Znači, kada se steknu uslovi, a to će biti mnogo brže nego što se misli,brzi rat sa etničkim čišćenjem preko Prokletija.

 4. Mirsad, Sarajevo

  Sve po sistemu nije bilo što je bilo, već je bilo što se babi snilo. Problem koji danas Srbija ima sa Kosovom nije počeo juče, niti će se razriješiti sutra. Problem je počeo još u doba Aleksandra Rankovića i njegovih „velikosrpskih“ ideja kako suzbiti osnovna (religijska) prava stanovnika autonomne pokrajine Kosovo, uključujući i masovan odlazak nealbanskog stanovništva sa tih prostora. Politki problemi počeli su isplivavati na površinu s početka 80-ih godina prošlog vijeka, kada se ponovo i ovoga puta nastojalo da ih se riješi – policijskim i vojnim suzbijanjem i represalijama. Politički problemi se rješavaju političkim, a ne vojnim sredstima i progonom. To je na kraju, ali za Srbiju kasno, postalo kristalno jasno, kada su vojska i policija Srbije krenula da oružjem „prevaspitavaju“ Kosovare, koji su se tada kao odgovor na ratne zločine, odlučili za samostalnost. Svaka priča nekakvih „prolaznih“ diplomata, poput Borela, neće sigurno vratiti ni pedalj kosovske teritorije pod kontrolu Srbije, samo će proizvesti suprotan efekat – rješavanje problema će se gurati pod tepih i odlagati u nedogled. Mislim da to nikome ne odgovara, pa ni Srbiji, koja ipak neće ući u Evropsku Uniju, prije nego li prizna Kosovo kao samostalnu državu, mislim da je to odavno svima (normalnim) jasno.

  1. Uroš

   Što bi Srbija priznala nezavisnost Kosova kada priznale ni sve EU članice?Glupost. E moj Mirsade ništa pametno od vas iz Sarajeva…i nije tačno da je Kosovo jedini statusni problem u svetu, ima takvih „zaleđenih-nerešenih“ situacija koliko hoćeš i niti jedna ozbiljna država ne bi priznala autonomnu oblast kao državu na ovakav način, da se ona samoproglasi-videli slučaj Katalonije.Takođe nije tačno da je problem KIM počeo početkom 80-ih, to možda vaši federalni mediji tako vide istoriju ali istorija Srba na Kosovu je daleko duža i komplikovanija moj Mirsade iz Sarajeva,nemoj da razbijaš glavu bez potrebe.Šta znači to uopšte „velikosrpska“?To što je drug Broz otvorio granicu sa Albanijom da prima izbjeglice iz Albanije sve po 15,20 u jednoj porodici ili to što Albanci nikada ne bi postigli to što su postigli da se nije NATO pakt direktno uključio u takvu priču.Kao što ne bi bilo ni Bih u ovakvim granicama i u ovakvom uređenju, uostalom zastave BIH i KIM su kristalno jasan prikaz iz čije kuhinje ste i kada pravljeni prema tome Mirsade ti si neko ko najmanje ima pravo da komentariše situaciju na Kosovu jer o istom blage veze o životu nemaš.

   1. Slobo

    Mirsad je ovdje po zadatku svog hodze.

  2. Anonimni

   A dali je tebi jasno da SRBIJA nece prodati Kosovo za ulazak u zajednicu zvana „evropska unija“ ili skup aNTISRBA -cast pojedincima??’ Mi smo u Evropi saradjivacemo sa onima koji hoce na RAVNOPRAVNOJ osnovi sa nama ko nece nek ide kao pre kod S“vaba!Jer ne zaboravite SRBI SU PONOSAN NAROD -UCENE I SLICNO SAMO IH UJEDINJUJE.I na kraju nema tog SRBINA koji ce potpisati DA JE KOSOVO DRZAVA -AMIN!

  3. Anonimni

   A sta to ima u evropskoj uniji a nema u srbiji mirsade ????

Napišite komentar