U trendu

Prvomajski skupovi u Beogradu, protestna šetnja, venci i cveće kao pošta Dimitriju Tucoviću

 Predstavnici koalicije „Moramo“ i političke platforne „Solidarnost“ položili su danas, tokom prvomajskog skupa, ruže na spomenik Dimitriju Tucoviću, na beogradskom trgu Slavija, i pozvali na solidarnost u borbi za „dostojanstven život radnika“.

Povodom medjunarodnog Praznika rada, u Beogradu je skup, nešto ranije, održao i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) „Nezavisnost“, poštu Dimitriju Tucoviću odali su i komunisti kao i delegacija socijalista.

„Naša vrata su otvorena i ruke raširene da prigrlimo sve one koji zaista žele da napravimo jednu ozbiljnu političku organizaciju levog centra koju gradjani Srbije dugo iščekuju. Mnogi su probali i nisu uspeli, hajde da mi probamo i uspemo da učinimo Srbiju prema našim snovima“, rekao je nosilac parlamentarne liste koalicije „Moramo“ Nebojša Zelenović.

On je naveo da radno vreme mora da se skrati i da plata bude za dostojanstven život – „to je san za koji se vredi boriti“, dodajući da je malo okupljenih danas na trgu ali veruje da će idućeg 1. maja biti nedovoljan da svi stanu.

Predsednički kandidat na nedavnim izborima koalicije „Moramo“ Biljana Stojković rekla je da je to levo-zelena koalicije i zato „stoji uz radnike“.

„Zakon o radu je pisan u multinacionalnim kompanijama, u Privrednoj komori Srbije, i taj zakon brine o profitu a ne o radnicima. Živimo u zemlji gde je radnik roba“, rekla je Stojković.

Do spomenika Dimitriju Tucoviću, učesnici skupa, došli su u protesnoj šetnji od Trga Nikole Pašiću, tokom koje su se još jednom zastali kada se obratio predstavnik političke platforme „Solidarnost“ Miloš Baković Jadžić.

On je rekao da današnje obeležavanja Medjunarodnog dana rada ima smisla samo ako se borba za radnička i socijalna prava vodi svakog dana.

„Da bi bilo bolje potrebna je politička moć. Zato ćemo se boriti i sa skupštinskih govornica“, rekao je Baković Jadžić, navodeći da je sadašnji režim „antiradnički“, ali da je tako i prethodnih tridesetak godina.

Nešto ranije na Trgu Nikole Pašića prvomajski skup je organizovao UGS „Nezavisnost“ čiji su predstavnici pozvali radnike da se sindikalno oganizuju.

„To je jedini način za radnici zaštite svoja prava“, rekla je predsednica tog sindikata Čedanka Andrić na skupu pod nazivom „Opasulji se – organizuj se u sindikat“, navodeći da ovaj izraz u narodu znači poziv da se neko dozove pameti, u ovoj slučaju radnici organizuju u sindikat.

Kod spomenika Dimitriju Tucoviću, na Slaviji, danas su bili i predstavnici Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) i Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) koji su tu položiii venac.
Tridestak priastalica je skandiralo „nećemo vlast buržuja nego radnog naroda“ i „marksizam-lenjinizam srušićemo kapitalizam“.

Generalni sekretar NKPJ Aleksandar Banjanac je rekao da sa današnjeg skupa iskazuju posebnu solidarnost „sa napaćenim narodom Donbasa“, istakao da su im „i Rusi i Ukrajinci braća“, kao i da „neće biti mira dok se ne slomi kičma banderovsko fašističkoj hunti u Kijevu koju sponzorišu zapadni imperijalisti“.

Prvi sekretar SKOJ-a Aleksandar Djenić je istakao da je položaj radnika u Srbiji „katastrofalan“ i da „vlast sve čini u interesu krupnog kapitala“.

Rano jutros delegacija Socijalističke partije Srbije, koju je predvodio predsednik Ivica Dačić, položila je venac na grob Dimitrija Tucovića, na Novom groblju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar