PSG kaže da nadležni za birački spisak daju kontradiktorne podatke

Pokret slobodnih gradjana (PSG) saopštio je danas da ministar unutrašnjih poslova Srbije nije nadležan za birački spisak, i pozvao državne organe koji to jesu, da prestanu da daju kontradiktorne podatke i da obezbede tačnost podataka u biračkom spisku jer „od toga zavisi ostvarivanje prava na glas gradjana Srbije“.

U saopštenju se navodi da PSG podatke o broju upisanih birača u beogradskim opštinama traži od nadležnih organa, a ne od Srpske napredne stranke čiji s funkcioner i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji za te podatke nije nadležan, „bavi brojanjem“ upisanih birača „da bi zbunio javnost i prikrio izborne manipulacije (svoje) stranke“.

Kao primer kontradiktornih podataka, PSG je naveo podatke o biračima koji je dobio od Opštine Mladenovac.

Pokret je naveo da je ta opština, kao nadležni organ, dostavila podatke prema kojima je 31. marta 2017. ukupan broj birača upisanih u birački spisak te opštine bio 50.541, a 9. oktobra bio je 50.879.

U saopštenju se dalje navodi da kada se uporede podaci koje je dostavila ta opština i podaci Republičke izborne komisije, prema kojima je na dan predsedničkih izbora u toj opštini bilo 47.954 birača, vidi da je za samo nekoliko dana „nastala neobjašnjiva razlika od 2.587 birača“.

Po podacima koje je opština dala 25. oktobra, u birački spisak bila su upisana 47.752 gradjanina.

„Neobjašnivo je kako se broj birača za 16 dana smanjio za 3.127“, navodi PSG.

Stefanović je danas kazao da je Opština Mladenovac dala dokument u kojem se jasno navodi broj birača sa „aktivnim“ i „pasivnim“ biračkim pravom i da je PSG namerno sabrao broj tih birača.

PSG medjutim objašnjava da „Zakon o jedinstvenom biračkom spisku ne poznaje termine ‘aktivnih’ i ‘pasivnih’ birača koje stalno pominje ministar Stefanović“.

„Pokret ne traži od nadležnih organa podatke o broju osoba koje su prijavile ili odjavile prebivalište, već broj upisanih birača jer se prilikom glasanja proverava da li je osoba upisana u birački spisak, a ne da li je prijavila boravište“, naveo je PSG.

Taj pokret je ukazao da, ako su tačni podaci koje je Stefanović izneo o promeni prebivališta u odredjenim opštinama, „razlike u brojevima koje saopštava ministar, i koje PSG dobija od opština, govore o mogućnosti da veliki broj osoba biva upisan u biračke spiskove, a da nisu prijavili prebivalište“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.