U trendu

Puna podrška Italije na putu Srbije ka EU

Italija će nastaviti da podržava ulazak Srbije u EU, a kada je reč o migrantskoj krizi, Srbija se ponaša kao da je već članica EU, izjavio je danas u Beogradu predsednik Senata Italije Pjetro Graso.

„Ulazak Srbije u EU je prioritet Italije i mi ćemo nastaviti da podržavamo Srbiju na njenom putu ka Evropi“, rekao je Graso posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Jedna od tema razgovora dvoje zvaničnika bila je i migrantska kriza, a Graso je oceno da se Srbija u suočavanju sa tim problemom „ponaša kao da je već deo EU“.

„Cenimo sve što Srbija čini po pitanju migrantske krize. Znamo sa kakvim se problemima Srbija suočava. Italija ima stav da sve zemlje EU treba da podele odgovornost za rešavanje tog problema“, rekao je Graso.

On je kazao da je u Beograd došao „u veoma važnom trenutku“ za Srbiju, ubrzo pošto je Evropska komisija dala pozitivan izveštaj o napretku Srbije ka EU.

„Italijanski Senat ranije je doneo dekret kojim je zatražio da se brže krene u otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom. Do kraja godine treba da se otvore poglavlja 35 i 32, a početkom naredne godine 23 i 24“, rekao je Graso.

Predsednik italijanskog Senata rekao je da je zadovoljan procesom reformi u Srbiji, koje je prethodno odobrila Skupuština Srbije u cilju što bržeg ulaska zemlje u EU.

Maja Gojković je kazala da je na sastanku sa Grasom konstatovana spremnost obe strane za unapredjenje odnosa dve zemlje.

„Italija je jedan od najznačajnijih strateških partnera Srbije, kako u političkom, tako i na ekonomskom planu“, rekla je Gojković i takodje podsetila da podršku koji je italijanski Senat pružio Srbiji na njenom putu ka EU.

Govoreći o italijanskim investicijama u Srbiji, Graso je takodje ocenio da „zajednički put Srbije i Italije“ treba da se odvija kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Gojković je naglasila da je za Srbiju važno iskustvo Italije u borbi protiv organizovanog kriminala.

„I ranije sam bio u poseti Srbiji i saradjivao u istragama koje se tiču organizovanog kriminala. Video sam da se Srbija snabdeva novim instrumentima u cilju što uspešnije borbe protiv tog oblika kriminala. U tom smislu veoma su važni Specijlani sud i Tužilaštvo“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.