PUPS poziva dijasporu da uloži u osnivanje zadruga u istočnoj Srbiji

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) saopštila je danas da će njihovi lokalni odbori iz opština sa najvećim brojem gradjana u dijaspori pozvati svoje zemljake i sunarodnike da se uključe u projekat osnivanja i obnove zadruga u svojim rodnim mestima.

Kako se navodi u saopštenju, za početak će to biti opštine Kučevo, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Veliko Gradište, Žabari, Golubac, Negotin i Svilajnac.

„Istočna Srbija ima najveći procenat gradjana koji žive izvan svoga zavičaja, ali čiji nabliži, rodbina i prijatelji, nisu napustili svoja ognjišta, pa ako bi, samo deo od četiri milijarde dolara godišnje koje naši sunarodnici i inače šalju u otadžbinu, bio usmeren u ove namene – to bi, osim demografskog oživljavanja i razvoja tih malih sredina, mogao da bude i ozbiljan biznis“, saopšteno je iz PUPS-a.

Po oceni PUPS-a Kučevo je pogodno za udruživanje kroz zadruge u oblasti obnovljivih izvora energije, turizma, zadruga za korišćenje potencijala lekovitog bilja, stočarskih zadruga, udruženja malinara i kupinara, dok u Petrovcu na Mlavi ima prostora za izgradnju mini mlekara, pogona za preradu uljarica i pogona drvnopreradjivačke industrije, voćarskih zadruga, zadruga za razvoj turizma.

U Malom Crniću bi to mogle biti zadruge za organsku proizvodnju, za biljnu proizvodnju, zadruge pčelara, dok bi Žagubica imala koristi od zadruge za proizvodnju zdrave hrane, zadruge mlekara i proizvodjača mesa i turističke zadruge.

PUPS smatra da bi u Žabarima mogla da zaživi stočarska zadruga, dok bi Golubac mogao da dobije zadrugu u oblasti uzgoja ribe u ribnjacima ili zadrugu koja bi se bavila logistikom vezanom za nautički turizam.

U toj stranci su naveli i da je Veliko Gradište pogodno za osnivanje ribolovne i lovne zadruge, vinogradarske i zadruge za preradu uljanih kulura, u Negotinu za osnivanje turističkih i pčelarskih zadruga, Kladovo za vinogradarske  i turističke zadruge, a Svilajnac za zadruge za biljnu proizvodnju i verski turizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.