U trendu

Puškić: Načelnik Generalštaba VS da inicira otkazivanje 'Platinastog vuka'

Poslanik pokreta Dveri u Skupštini Srbije Borko Puškić pozvao je danas načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milana Mojsilovića da inicira povlačenje odluke o održavanju vojne vežbe „Platinasti vuk“ sa oružanim snagama SAD i još deset članica NATO.

Puškić je u saopštenju, komentarišući izjavu Mojsilovića da vežba „Platinasti vuk“ za koju je napravljen izuzetak, zadire u moratorijum Vlade Srbije na vojne vežbe sa stranim partnerima, ocenio da je načelnik Generalštaba VS na taj način potvrdio da ta vojna vežba „predstavlja narušavanje i napuštanje koncepta vojne neutralnosti Srbije“.

„Dveri, kao ozbiljna odgovorna i državotvorna politička organizacija, skreću pažnju da pomenute najavljene vojne vežbe nisu nikakav alat za osposobljavanje jedinica, već predstavljaju narušavanje koncepta vojne neutralnosti Srbije i one pod hitno moraju biti obustavljene. Naročito je ponižavajuće što se predviđa da vojna vežba ‘Platinasti vuk’ bude održana i na Vidovdan, veliki nacionalni, duhovni i državni praznik“, naveo je Puškić.

Načelnik Generalštaba VS izjavio je u petak da vojna vežba „Platinasti vuk“ u kojoj će učestvovati vojske Srbije i članica NATO „zadire“ u moratorijum Vlade Srbije na vežbe sa stranim partnerima, ali da su vojne vežbe „ništa drugo nego alat za osposobljavanje jedinica“.

„Scenario i sadržaj ‘Platinastog vuka’ je usmeren ka izgradnji interoperabilnosti. Interoperabilnost posmatrajte kao sposobnost zajedničkog delovanja negde van granica Srbije“, rekao je Mojsilović za Radio-televiziju Srbije.

Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je vežba „Platinasti vuk“ izuzeta iz moratorijuma Vlade Srbije na vojne vežbe sa stranim vojskama, koji je donet kada je počeo rat u Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.