U trendu

Putin: Vojna operacija je iznudjena mera, Rusija ne želi da nanese štetu svetskom ekonomskom …

Rusija „nije imala drugi način“ da se odbrani nego da pošalje svoje snage u Ukrajinu, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u trenutku kada ruska vojska sprovodi invaziju na tu susednu zemlju.

„Ono što se sada dogadja iznudjena je mera jer Rusiji nije ostavljena mogućnost da postupi drugačije“, rekao je Putin na sastanku sa poslovnim ljudima u Moskvi koji je prenosila televizija.

Putin je rekao da su stvoreni rizici za bezbednost bili toliko veliki da je bilo nemoguće delovati drugačije, i ukazao na nepomirljivost Kijeva i Zapada prema ruskim zahtevima vezanih za bezbednost.

„Mogli su da nas dovedu do takvih rizika od kojih ne znamo kako bi zemlja preživela“, rekao je Putin. Rusija je nedeljama tražila obećanja da Ukrajina nikad neće ući u NATO.

On je rekao da Rusija ne želi da nanese štetu svetskom ekonomskom sistemu ni da bude isključena iz njega. Njegova invazija Ukrajine je šokirala tržišta i izložila Rusiju razornim zapadnim sankcijama.

„Rusija i dalje učestvuje u svetskoj ekonomiji, ne spremamo se da joj nanesemo štetu“, rekao je Putin pred predstavnicima ruskog biznisa okupljenih u Kremlju.

„Čini mi se da naši partneri treba to da shvate i da ne zacrtaju sebi cilj da nas izbace iz sistema“, rekao je on.

Rekao je da je Rusija „spremna“ za usvajanje novih sankcija protiv njene privrede, pozivajući preduzetnike da budu „solidarni“ sa ruskom vladom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar