U trendu

Radeta: SRS će predložiti zakon za legalizaciju svih bespravnih objekata, po ceni od 100 evr

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta izjavila je danas da ta stranka planira da kao parlamentarna grupa, ili kao deo vlasti u budućem sazivu Narodne skupštine, predloži zakon o legalizaciji po kome bi svi bespravno izgradjeni objekti u Srbiji bili legalizovani u najkraćem roku, po ceni od 100 evra.

Radeta je na konferenciji za novinare u prostorijama stranke rekla da bi iz legalizacije kakvu predlaže SRS bili izuzeti samo „drastični slučajevi“, a kao takav primer je navela vilu bivšeg predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) i bivšeg potpredsednika radikala Tomislava Nikolića „koja ugrožava vodosnabdevanje“.

„Legalizacija je decenijski problem, stiglo se do nekoliko miliona bespravnih objekata, zbog neodgovornosti nadležnih. Od 2000. godine do danas, koliko je bilo novih ministara gradjevine toliko je bilo i novih zakona i obećanja da će se svi objekti legalizovati u najkraćem roku. Bespravna gradnja se širila, kao i korupcija i napravljen je neverovatan haos u toj oblasti“, rekla je Radeta.

Predlog SRS-a je, kako je navela, izrada regulatornih planova koji bi za celu Srbiju mogli biti završeni za tri do pet meseci, nakon čega „bespravna gradnja ne bi bila moguća“.

Radeta je rekla da SRS predlaže da legalizacija bude po objektu 100 evra, što bi se slivalo u budžete lokalnih samouprava isključivo za namene izgradnje komunalne infrastrukture, i dodala da se predlaže niska cena za legalizaciju zato što su oni koji su gradili bespravno morali sami pored svojih kuća da grade „kompletnu infrastrukturu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.