Radeta (SRS): Dobro što je Vučić naglasio da neće priznati Kosovo

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta ocenila je danas da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine, sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, bio izričit i naglasio „da mu ne pada na pamet“ da potpiše nezavisnost Kosova.

„Vučić je više puta ponovio da neće da prizna lažnu državu Kosovo, i mi u SRS ga podržavamo u tome. Dobro bi bilo da se to više i češće ponavlja, i dobro je što je Vučić to rekao u Briselu“, kazala je Radeta na konferenciji za novinare u centrali SRS.

Radeta je naglasila da srpska strana treba da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, na šta se prištinska strana obavezala Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

„Postojanje Zajednice srpskih opština bi doprinelo poboljšanju života Srba na Kosovu i Metohiji i povećala uticaj države Srbije na Kosovu. Svi naši zvaničnici u bilateralnim i širim razgovorima moraju da insistiraju na tome“, istakla je Radeta.

Radeta je rekla da kosovski premijer Kurti insistira na većoj uključenosti Sjedinjenih Američkih Država u dijalog Beograda i Prištine, te da bi Srbija trebalo da zahteva veće prisustvo Rusije u razgovorima.

„To je naša sila-zaštitnica, a i zbog činjenice da Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija“, ocenila je ona.

Govoreći o sastanku predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, Radeta je naglasila da je dobro što je došlo do susreta, kao i što je postignut dogovor da se u Moskvu i Vašington vrate ambasadori koji su ranije povučeni.

„Očigledno je da se konfrotacije dve supersile nastavljaju, a mi se nadamo da će se zadržati samo na političkim konfrontacijama. Nadamo se da će prevladati razum i doći do prevazilaženja drugih problema“, dodala je Radeta.

Komentarišući dijalog o izbornim uslovima vlasti i dela opozicije koji je odbio posredovanje Evropskog parlamenta, Radeta je navela da SRS insistira na razdvajanju vanrednih parlamentarnih izbora od redovnih beogradskih i predsedničkih.

„Beogradski i predsednički moraju da se održe do aprila 2022. godine jer su redovni. Parlamentarni izbori su vanredni, Vučić je nedelju dana pre formiranja trenutne Vlade rekao da je ona ograničenog mandata“, podsetila je Radeta.

Radeta je rekla vanredni parlamentarni izbori treba da se održe do 19. decembra ove godine, kako bi bilo vremena da se završe svi izborni procesi do redovnih predsedničkih i beogradskih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.