U trendu

Radeta (SRS): Vlada se na pogrešan način bavi ekologijom, a EU želi da protera Kineze (VIDEO)

Potpredsednica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta ocenila je danas da se vlada Srbije na pogrešan način bavi pitanjem ekologije, ali da Evropska unija ima „skriveni cilj“ kada je reč o tome i da želi da „otera“ kineske kompanije iz Srbije.

„Svaki dan gledamo u režimskim medijima da gradski ili republički organi počinju da grade infrastrukturne objekte i da je zbog toga potrebno poseći neko stablo, a onda na plaćeničkim medijima gledamo da dolaze aktivisti i da zasade umesto jednog, devet stabala. To je predstava“, kazala je Radeta na konferenciji za novinare u centrali SRS.

Govoreći o, kako je navela, skrivenom cilju EU da otera kineske kompanije iz Srbije, Radeta je rekla da svako zna koliko je značajno što su Kinezi preuzeli RTB Bor i Železaru Smederevo.

„Da li treba da povedu računima o filterima – treba. Da li treba da se u pitanje dovedu poslovi 5.000 ljudi – ne treba“, naglasila je Radeta.

Radeta je ocenila da za rešavanje ekološkog pitanja nije potrebno da Srbija uzima „nepovoljne kredite“ kod Evropske razvojne banke, Svetske banke ili novac iz IPA fondova EU i dodala da ti pozajmljivači uslovljavaju trošenje novca.

„Mi tražimo od Vlade Srbije, ako mora da uzme kredit za ove potrebe, da uzme od onoga ko neće uslovljavati kako će se kredit trošiti. Džabe nam drveće i zelenilo ako su nam zemlja i vazduh zagadjeni“, dodala je ona.

Istakla je da problem zagadjenih reka mogu čišćenjem da reše lokalne samouprave, da pitanje 3.100.000 septičkih jama treba odmah rešiti, kao i da treba proširiti kanalizaciju za 11.000 kilometara i sprovesti kišnu kanalizaciju.

Radeta je naglasila da Srbija ne sme da postane zemlja u kojoj će se odlagati opasni otpad iz EU.

„Vlast treba da podseti prijatelje iz EU, koji nisu prijatelji, da je Srbija zagadjena osiromašenim uranijumom koji smo dobili tokom agresije NATO“, rekla je Radeta.

Govoreći o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i Izmeni i dopuni Zakona o zabrani diskriminacije, koje je usvojila Skupština Srbije, Radeta je kazala da veruje da će ih Ustavni sud oglasiti neustavnima.

„(Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog) Gordana Čomić je na ime evropskih vrednosti prevarila Vladu Srbije, Skupštinu i predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), koji su potpisali ova dva štetna zakona“, ocenila je ona.

Radeta je navela da su skoro svi mediji „ostali slepi“ na zahtev SRS za utvrdjivanje ustavnosti tih zakona, ali je dodala da ta stranka nije jedina s takvom inicijativom, već su i neki advokati.

Zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj u sredu je predao zahtev Ustavnom sudu da ispita ustavnost ta dva zakona jer smatra da njima uvodi represija, a da se za „pravilnu gramatiku i govor na srpskom jeziku uvode kazne koje mogu biti i do dva miliona dinara“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.