U trendu

Radeta: SRS za zabranu organizacija koje promovišu lažnu državu Kosovo

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je danas zabranu nevladinih organizacija koje, prema navodima SRS, antiustavno i antisrpski deluju u Srbiji, i promovišu „lažnu državu Kosovo“.

Potpredsednica SRS Vjerica Radeta je na konferencija za novinare tu navela Inicijativu mladih za ljudska prava, na čije akcije i manifestacije je SRS stalno upozoravala.

„Prvi korak je da se rad Inicijative mladih za ljudska prava zabrani“, rekla je ona.

Radeta je navela i da Inicijativa mladih za ljudska prava „uporno pokušava da proturi tezu da se u Srebrenici dogodio genocid“, te dodala da to „naravno nije tačno“.

Prema njenim rečima, treba zabraniti organizacije koje primaju novac od zapadnih sila i potom deluju antiustavno i antisrpski u Srbiji a traže i prekid prijateljskih odnosa sa Kinom i Rusijom.

Radeta je rekla i da SRS podržava javno izgovorene stavove predsednika Srbije da nikada neće priznati „lažnu državu Kosovo, i da će raditi na očuvanju Republike Srpske.

Dodala je da SRS podržava i Vučićeve stavove o očuvanju prijateljstvu Srbije sa Rusijom i Kinom.

Ona je pozvala vlast i da usvoji inicijativu SRS o izmenama Krivičnog zakonika, kojim bi se bili kažnjivi javno izgovoreni stavovi po kojima je u Srebrenici izvršen genocid.

Rekla je da je ta inicijativa SRS i sada u Skupštini Srbije, te dodala da „srpski radikali javno nose bedž“ da u „Srebrenici nije bilo genocida“.

Dodala je da su objavili i „epohalna delo „svog predsednika Vojislava Šešelja koji je, kako je rekla, dokazao da u Srebrenici nije izvršen genocid.

Upitana o eventualnim promenama Ustava Srbiji i referendumu o tome, Radeta je rekla da će se SRS izjasniti kada predlozi budu zvanični.

Ponovila je stav SRS da je protiv bilo kakvog mešanja stranaca u izmene Ustava Srbije, i u tom kontekstu ukazala na Venecijansku komisiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.