U trendu

Radić: Hrvatska preko Kfora pokušava da se uspostavi kao regionalni vojni faktor

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da Hrvatska odlukom da pošalje borbenu jedinicu ranga čete u sastav Kfora na Kosovo pokušava da iskoristi činjenicu da se Srbija nalazi van okvira bezbednosnih mehanizama i da dodatno učvrsti svoj položaj regionalnog vojnog faktora.

U izjavi agenciji Beta, Radić je podsetio da Hrvatska već ima razvijenu vojnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom a da povećanjem prisustva na Kosovu ide i ka uspostavljanju dominacije i po pitanju Kosova.

„Hrvatski cilj je tu jasan i vidljiv. Oni mogu da kažu da su to prirodni zadaci koji proističu iz članstva u NATO, ali jasno je da oni nastoje da budu i vodeći regionalni faktor. Koriste priliku, jer imaju otvoren teren, zbog toga što je Srbija van bezbednosnih mehanizama. Srbija se nalazi u strategijskoj dubini NATO, okružena članicama tog saveza i došla je u situaciju da ne može da saradjuje sa susedima na način na koji je to Hrvatskoj prirodno. I Hrvati su svesni toga i koriste svojih pet minuta“, rekao je Radić.

Portal Balkanska bezbednosna mreža javio je ranije da Hrvatska planira da od naredne godine utrostruči vojno prisustvo na Kosovu, ukoliko Vlada i parlament te zemlje budu prihvatili predlog da se u sastav Kfora prvi put uputi borbena pešadijska četa.

Sadašnji kontigent te zemlje na Kosovu čini 38 ljudi sa dva transportna helikoptera Mi-17 i štabnim oficirima, a plan je da od naredne godine bude angažovana pešadijska četa sa 145 ljudi.

Radić je rekao da je ta odluka delom i posledica činjenice da su za zemlje regiona do skoro misije u Iraku i Avganistanu bile referenca na kojoj su mogle da pokažu svoju privrženost članstvu u NATO, ali da su od prošlog meseca sve te snage povučene.

„Postoji mogućnost da se privrženost NATO dokazuje u pribaltičkim republikama i u Poljskoj, prema Rusiji, a Kfor je druga šansa. To je zaboravljena misija, koja ne predstavlja veliki rizik i za koju nema velikog interesa vodećih sila, pa se sada jača kroz prisustvo zemalja regiona. Madjarska i Slovenija, od zemalja region, imaju najviše ljudi, Makedonija je sada poslala 44 vojnika a iduće godine planira da poveća prisustvo na 180 ljudi“, rekao je on.

Radić je ocenio da Hrvatska uvek može da svoje planove podvede pod solidarnost sa NATO savezom, i da je to politički korektno, ali da je jasno da oni primetno pokušavaju da se nadmeću sa Srbijom za značaj u regionu.

„Za razliku od trke u naoružanju, koja je više medijski isforsirana u tabloidima nego što se realno dešava, slika na terenu pokazuje da Hrvatska koristi činjenicu da je u NATO da se što bolje etablira na prostoru bivše Jugoslavije i preuzme što više oblika saradnje sa regionom. Bilo da je reč o školovanju, raznim kursevima, zajedničkim vežbama pa evo sada i učešću u Kforu“, rekao je on.

Radić je dodao da ne očekuje neku ozbiljniju reakciju Beograda i radikalnije istupe tim povodom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.