U trendu

Radikali ponovo traže formiranje Instituta za analizu haških presuda

Srpska radikalna stranka (SRS) ponovo je zatražila od Vlade Srbije da u cilju „utvrdjivanja istorijskih činjenica i zaustavljanja prekrajanja istorije od strane Tribunala i njegovih mentora i nalogodavaca“, obrazuje Institut za analizu haških presuda.

Radikali su u saopštenju naveli da su u Haškom tribunalu ostali „milioni stranica neobjavljenih dokumenata“ i da „preti opasnost“ da taj materijal bude uništen ili predat Hrvatskoj ili BiH, čime bi se kako su ocenili, „dodatno učinila šteta srpskim nacionalnim interesima“.

„Činjenica da je Haški tribunal u svom neslavnom mandatu i sumnjivim postupcima uglavnom osudjivao Srbe za zločine nad Hrvatima i muslimanima, a da za srpske žrtve niko nije odgovarao, ukazuje na očiglednu nameru da Tribunal za račun Sjedinjenih Američkih Država i velikih zapadnih sila menja istoriju o krvavom raspadu bivše Jugoslavije“, stoji u saopštenju.

Radikali su pozvali Vladu Srbije da formira taj institut „zbog svih srpskih žrtava za koje niko nije odgovarao, zbog svih nevinih, a osudjenih Srba u Haškom tribunalu“.

„Srpski radikali smatraju da bi se u naučno-istraživačkom radu tog instituta rasvetlile mnoge činjenice koje bi mogle da posluže kao osnov za reviziju svih haških presuda i skidanje ljage sa srpskog naroda, koji je kroz haške presude predstavljen kao odgovoran za skoro sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.