U trendu

Radikali upozorili da su eksperimetni u pravosudju štetni

Srpska radikalna stranka (SRS) upozorila je danas da su eksperimenti vlasti u oblasti tužilaštva štetni i da je Javno tužilaštvo u Beogradu već počelo sa „inovacijama“.

SRS je u saopštenju navela da je, iako rezultati referenduma o promeni Ustava i uvodjenju „nelegitimne grane vlasti“ u srpski pravni sistem još nisu ozvaničeni, Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu počelo je sa „neobičnim odlukama“.

„Osnivanje Odeljenja za profesionalni nadzor je još jedna nepotrebna strukovna organizacija koja neće doprineti boljem radu tužilaštva ni većoj pravnoj sigurnosti naroda“, dodala je ta stranka.

Navela je da se to odeljenje predstavlja kao novina, a zapravo je već regulisano zakonom i do sada je bilo obaveza javnih tužilaca.

„I do sada je postojao pravni osnov za proveru rada i postupanja javnih tužilaca i, što je najvažnije, taj rad je preko Narodne skupštine bio dostupan javnosti“, istakla je SRS.

Ta stranka je upozorila „da je eksperimentisanje u ovoj oblasti veoma štetno“.

Pozvala je javne tužioce „da konačno“ počnu da se bave zaduženim predmetima i naglasila da „jedino tako mogu dokazati da su dostojni funkcije koju obavljaju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.