Radomir Ilić: Bilo bi odlično da se prvo ispita imovina političara i tajkuna

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da bi bilo odlično da prvi na koje će se primeniti Zakon o poreklu imovine, koji je na dnevnom redu današnjeg zasedanja Skupštine Srbije,  budu političari i tajkuni, navodeći da neće biti zaštićenih.

Ilić je za Radio televiziju Srbije izjavio da će se imovina ispitivati „na osnovu plana, analize rizika koju napravi direktor Poreske uprave“, kao i da će se to praviti „gotovo na naučnoj osnovi“.

„Poreska prava će na osnovu plana, po službenoj dužnosti ispitivati, poreklo imovine odredjenih ljudi“, rekao je Ilić.

On je naglasio da je „veoma  bitno i da svaki gradjanin može da uperi prstom, dakle da podnese prijavu, jer gradjani najbolje znaju ko se i na kakav način obogatio“ i da tako „usmere državne organe“. Kako je rekao, to je „dodatna vrednost zakona“.

Prema njegovim rečima, bilo kome može da bude ispitivana imovina ako  Poreska uprava utvrdi da u njoj „postoji disbalans“, bez obzira da li je to keš, računi, nekretnine, skupe pokretne stvari.

„Mnogi su ranije najavljivali da će doneti ovakva zakon, ali nisu. Pokazalo se sada da za to postoji politička volja, oličena u Aleksandru Vučiću“, rekao je Ilić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.