U trendu

Radonjić: Sporazum obavezujući; Srbija neće direktno priznati Kosovo, to neće biti ni potrebno

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ognjen Radonjić izjavio je danas povodom pitanja da li je sporazum potpisan izmedju najviših predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, da je sporazum obavezujući.

On je Radonjić je za list „Danas“ izjavio da se Amerikanci, kada je diplomatija u pitanju, „ne šale“, zbog čega može da se pretpostavi da sporazum jeste obavezujući „pacta sunt servanda“.

Njegov je zaključak da je Srbija, potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu „potpisala nezavisnost Kosova“, koje stupa na snagu za godinu dana od potpisivanja sporazuma.

„Da, ja tako mislim zbog konstrukcije rečenice. Prvi deo rečenice se odnosi na moratorijum od godinu dana na naše akcije otpriznavanja Kosova i drugi, potpuno nezavisni deo rečenice koji je odvojen zapetom, se odnosi na naše, vremenski neograničeno, uzdržavanje od lobiranja nepriznavanja Kosova i njegovog prijema u medjunarodnim organizacijama“, kazao je Radonjić.

On je precizirao da „Srbija neće direktno priznati Kosovo, jer to neće ni biti potrebno“.

„Ono će se legitimizovati kroz prijem u medjunarodnim organizacijama kojem se mi nećemo protiviti“, rekao je Radonjić.

Rekao je i da ne može da tvrdi da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić znao šta potpisuje.

„Možda jeste, možda nije, medjutim ponavljam, ono što meni prvo upada u oči je da je ovaj sporazum u potpunosti suprotan interesima Srbije, u suprotnosti sa interesima Kosova, osim onog dela vezanog za naše indirektno priznanje, i u potpunosti u skladu sa američkim interesima“, ocenio je Radonjić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.