U trendu

Radovi na izgradnji autoputa i dalje blokrani kod Čačka i Lučana

Radovi na izgradnji autoputa Preljina-Požega zaustavljeni su i danas sa dve blokade koje su organizovali meštani sela Lisice i Negrišori kod Lučana i Pakovraće kod Čačka.

Meštani lučanskih sela protestuju zbog uništenih lokalnih puteva prilikom izgradnje autoputa, dok su meštani Pakovraće nezadovoljni jer im još nije isplaćena imovina koja je eksproprisana.

Stanovnici Lisica i Negrišora blokirali su regionalni put Čačak-Lučani peti dan za redom i ne dozvoljavaju nastavak radova na izgradnji autoputa dok njihovi lokalni putevi ne budu sanirani.

Oni zaustavljaju samo kamione i vozila izvodjača koji učestvuju u izgradnji autoputa, dok druga vozila propuštaju.

Meštani Lisica i Negrišora traže od opštinskih vlasti Lučana da saniraju rupe na loklanim putevima zbog kojih im se kvare automobili i otežano putuju u susedne gradove u kojima mnogi od njih rade.

Traže i da se asfaltira oko 1,5 kilometara makadamskih delova puta u selima Lisice i Negrišori zbog koga se stvara velika prašina koja im je, kako kažu, ugrozila povrtnjake, voćnjake i kuće.

Meštani koji učestvuju u blokadi rekli su agenciji Beta da su kineski izvodjači radova na izgradnji autoputa pristali da saniraju puteve, ali da sanaciju mora da plati Opštinska uprava Lučana koja se o tome još nije izjasnila.

Meštani sela Pakovraće kod Čačka nastavili su i danas, 15. dan za redom, blokadu firme za proizvodnju betona „Cemprom“ u tom mestu i ne dozvoljavaju da se nastave radovi na izgradnji deonice autoputa Preljina-Požega.

To su uradili jer im još nije isplaćena sva imovina koja im je oduzeta za izgradnju autoputa, a dobili su rešenja za rušenje 10 kuća i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Učesnici blokade rekli su agenciji Beta da i dalje nema odgovora na njihove zahteve, ali da oni neće odustati od blokade sve dok im ne bude isplaćena sva eksproprisana imovina i šteta na biljnim kulturama.

Blokada firme za proizvodnju betona započela je pre 15 dana jer je 28. marta istekao zakup parcele na kojoj se ta firma nalazi.

Posle četiri dana blokade vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću, Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on najpre pristao pa odustao.

Razlog za odustajanje od prodaje je bio kada su javili da nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa, što bi prema njegovom proračunu bilo oko 61 dinar za kvadratni metar.

Sudski procesi, koje vode meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponudjenom cenom za kuće i zemlju koji im se oduzimaju za izgradnju autoputa, pokrenuti su pre više od dve godine i još nisu završeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.