U trendu

Radulović (DJB): Smanjenje cenzusa bacanje mamca onima koje jedino zanima ulaz u parlament

Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović ocenio je da predlog vlasti o smanjenju izbornog cenzusa na tri odsto predstavlja „bacanje mamca onima koje jedino zanima ulazak u parlament i koji bi mogli da razmišljaju o novom cenzusu, iako su trenutno za bojkot“.

Kako je saopšteno iz pokreta, Radulović je ocenio da je jedini cilj smanjenja cenzusa „da se poželjna opozicija nekako preturi preko cenzusa i ugura u skupštinu, kako bismo imali privid višepartijskog parlamenta“.

„Čanak, Čeda, Šešelj, Šapić, ne mogu da sanjaju o cenzusu, čak i uz poklonjene glasove SNS-a. O manjim organizacijama, poput one Miše Vacića, da i ne govorim. Sada, sa cenzusom od tri odsto glasova, oni bi mogli da imaju računicu“, naveo je Radulović gostujući na beogradskom Fakultetu političkih nauka u radio emisiji Slušaonica 6.

Navodeći da „nema dobrih namera u menjanju fundamentalnih izbornih uslova na samo dva meseca pred raspisivanje izbora“, lider DJB je ocenio i da bojkot nije cilj, nego sredstvo da se dodje do fer i poštenih izbora.

„Opozicija mora dobiti prisustvo u medijima, pre svega na RTS-u, moramo urediti biračke spiskove, imamo 6,8 miliona birača i pet miliona ličnih karata, to ukazuje na problem. Tražimo neograničen uvid u birački materijal nakon izbora. Lično sam, na prethodnim izborima, otkrio da glasaju mrtvi i oni koji su otišli iz zemlje. To nisu veliki zahtevi i u interesu su svih gradjana, bez obzira da li su za vlast ili za opoziciju“, naveo je Radulović.

On je dodao da su potrebne promene izbornih pravila, od uvodjenja kombinacije većinskog i proporcionalnog sistema do direktnih izbora za gradonačelnika.

„Cenzus da se smanji, ali da se napravi stepenasti cenzus u zavisnosti od toga da li stranka izlazi sama na izbore ili u koaliciji i koliko stranaka sačinjava koaliciju“, naveo je Radulović.

Ocenio je i da Nemačka podržava izbore u Srbiji pod trenutnim okolnostima jer joj je potrebna „legitimna skupština, kako bi ‘teške odluke’ koje će doneti, bile legitimne“.

„Ovo je sunovrat evropskih vrednosti. Medjutim, EU nije Evropa. Skupština izabrana pod pretnjama, ucenama, uzurpacijom medija nije prava skupština. To će dokazati i odsustvo predstavnika prave opozicije. Istraživanja pokazuju da će izlaznost biti ispod 40 procenata. Moraćemo na nove izbore. Neophodno je samo da u bojkotu istraju Savez za Srbiju, PSG i DJB“, naveo je Radulović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar