U trendu

Radulović tužio skupštinski odbor Upravnom sudu

Predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović podneo je Upravnom sudu tužbu protiv Administrativnog odbora Skupštine Srbije zbog opomena i kazni koje su mu, kakoo smatra, nezakonito izrečene, uz, kako je danas saopšteno, „brutalno kršenje Poslovnika i zakonskih procedura“.

Pokret kažnjavanje svih svojih poslanika, a posebno predsednika poslaničke grupe, smatra „proizvodom pokušaja“ premijera Srbije Aleksandra Vučića da ućutka Dosta je bilo, da spreči slobodu govora i kritiku „njegove štetočinske politike“.

„Od Upravnog suda očekujemo da poništi nezakonite odluke predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića“, piše u saopštenju.

Odluke o opomenama i kažnjavanju, po navodima DJB, donete su bez mogućnosti poslanika da na njih odgovore i da se brane što je Ustavom zagarantovano pravo.

„Nijedna optužba na osnovu koje je doneta odluka o kazni, nije dokazana i argumentovana. Naprotiv, Dosta je bilo ima dokaze da su opomene najobičnije političko iživljavanje, a ne sprovodjenje procedura koje propisuje Poslovnik“ Skupštine Srbije, piše u saopštenju.

DJB ukazuje da je Upravni sud nadležan da spreči nezakonito i „bahato“ ponašanje vladajuće skupštinske većine.

DJB smatra da su u Supštini, najvišem zakonodavnom telu države, sprovedene političke odluke predsednika Vlade i što „urušava“ Skupštinu, demokratski i pravni poredak.

Pokret Dosta je bilo je ranije podneo dve ustavne žalbe zbog ponašanja vladajuće većine kojim su, kako smatra, prekršena osnovna, Ustavom garantovana prava poslanika Pokreta Dosta je bilo.

Podnete su i prijave protiv 11 poslanika SNS za više krivičnih dela koje su počinili u Skupštini protiv poslanika Dosta je bilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.