U trendu

Rašić: Srpska lista u opštinama sa albanskom većinom osvojila više glasova od biračog tela

Broj glasova koje je Srpska lista dobila na izborima 6. oktobra u opštinama sa albanskom većinom, višestruko je veći od biračkog tela te stranke u tim sredinama, tvrdi predsednik Progresivno demokratske stranke i predvodnik koalicije „Sloboda“ Nenad Rašić, prenosi portal Kossev, pozivajući se na Gazetu Express.

Srpska lista, sa druge strane, ove navode vidi kao pokušaj „poslušnih Srba da se izigra volja srpskog naroda na Kosovu“.

Na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu Srpska lista ostvarila je ubedljivu prednost u odnosu na ostale političke subjekte koje predvode Srbi osvojivši čak 6,61 odsto glasova, dok je koalicija predvodjena Rašićem osvojila samo 0.09 odsto.

Medjutim, Rašić je poručio da je brojem glasova „moglo da se manipuliše“ jer je, kako je dodao, a prenela Gazeta Express „Srpska lista dobila više glasova u opštinama sa albanskom većinom nego što je biračko telo“.

„Srpska lista je dobila 8.700 glasova u većinski albanskim opštinama dok van opština sa srpskom većinom nema više od 2.000 glasača“, rekao je Rašić.

Kako Express prenosi, Rašić je pre dva dana Specijalnom tužilaštvu predao „materijal“ u vezi sa izbornim procesom, te poručio da je „glasovima manipulisala Srpska lista“.

Nakon završenog brojanja glasova, Srpska lista je u većinski albanskim sredinama osvojila 8.860 glasova. Ovim brojem nisu obuhvaćeni uslovni glasovi kao i „sporni“ glasovi koji su poštom pristigli iz Srbije, prenosi taj portal.

Srpska lista, je odmah nakon iznetih optužbi o manipulacijama poručila javnosti da „poslušni Srbi poput Slobodana Petrovića, Nenada Rašića, Aleksandra Jablanovića“ nastavljaju u naporima da „izigraju izbornu volju srpskog naroda“.

„Radi istine, a iz poštovanja prema našim sunarodnicima podsećamo javnost, da u samo dve opštine, Vučitrn i Obilić, koje su većinski albanske, živi više od 2000 Srba. Ovde treba dodati i više hiljada Srba koji žive u Metohiji, gde nažalost nema opštine sa srpskom većinom, ili u selima oko Lipljana, Peći, Gnjilana, gde žive hiljade naših sunarodnika“, naveli su iz Srpske liste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.