U trendu

Rašković Ivić: Bez panike zbog korone – pridržavati se mera, vlast potpuno nepripremljena

Potpredsednica Narodne stranke (NS), psihijatar Sanda Rašković Ivić, pozvala je danas gradjane da „ne padaju u paniku i crne misli“ zbog epidemije virusa korona, jer od loših osećanja pada imunitet, što „dodatno komplikuje život, a može i da ga uništi“.

„Ljudi bi trebalo da budu oprezni i da nose maske i drže odstojanje, jer je to jedini pravi način. Situacija jeste teška i ozbiljna, ali panika ne pomaže. Preživećemo i koronu kao što smo i sve ostalo preživeli. Devedesetih je bio koksaki virus, koji se sada retko pominje, pa su kasnije bili ptičiji i svinjski grip, koji su takodje prošli. Proći će i korona i sve će ovo jednog dana biti juče“ rekla je Rašković Ivić televiziji Nova S, prenela je NS.

Ona je rekla da je Srbija „hronično nepripremljena“ za vanredne situacije, ali da je vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS) „šampion nepripremljenosti, obrtanju stvari i zameni teza“.

„Nadležni su se ponašali kao da su mislili ‘o problemu ću razmišljati sutra’. Krajem februara su govorili o najsmešnijem virusu, a Kinezi su objavili da imaju problem u Vuhanu pre gotovo godinu dana. Imali su dva i po meseca da nešto učine, ali nisu“, rekla Rašković Ivić.

Ona je istakla da se ne zalaže za uvodjenje vanrednog stanja, i podsetila da je ono uvedeno kada je bilo 56 zaraženih dnevno, a da sada ima 5.600 zaraženih svakog dana.

„Vanredno stanje je bilo fenomenalno za vlast, jer je u predizbornoj atmosferi držala gradjane pod kontrolom i pokazivala navodnu brigu za ljude i da samo jedan čovek, Vučić, može da rešava probleme“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je ocenila da će se SNS „urušiti iznutra“, jer u toj stranci medju 750.000 članova ima mnogo nezadovoljnih i „nemoguće ih je sve zaposliti i dati im platu od 40 do 50 hiljada dinara“.

„Ministri su, takodje, isuviše neprijateljski raspoloženi prema svojim saradnicima i jedni prema drugima i lako može da se dogodi implozija SNS-a. Ekonomija je užasna, bez obzira na režimsku propagandu koja tvrdi da je najbolja“, rekla je Rašković Ivić.

Takodje je navela je da je „jadna vlast koja poseže za Simom Spasićem“ i dopušta sebi da joj megafon bude „jedan izmučen čovek koji je izgubio brata na Kosovu i imao problema sa zakonom zbog odnosa prema svojoj supruzi i koji je izdržao kaznu od četiri godine zatvora zbog silovanja“.

„Vučić bi trebalo da pomogne Spasiću, a ne da Spasić bude upotrebljen kao kerber i rasterivač skupova i da ometa sve iz opozicije koji se pojave na javnom mestu“, zaključila je Rašković Ivić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.