U trendu

Rašković Ivić: Bez prevencije nema promene, nedovoljne samo represivne mere

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je u Skupštini Srbije da su represivne mere države nekad možda potrebne, ali da bez prevencije situacija u društvu neće biti bolja.

Rašković Ivić je istakla da je, kada je reč o zločinu u okolini Mladenovca, postojala „hronika najavljenog zločina“, o čemu je ranije govorio i ministar Bratislav Gašić, ali institucije nisu pravilno reagovale.

„Sličnu situaciju imamo i kod femicida“, rekla je Rašković Ivić i osvrnula se na 18 ubijenih žena od početka godine.

Iznela je predlog da femicid postane posebno krivično delo te da se formira telo za praćenje femicida kako bi se videlo gde je zapelo, u MUP-u, Centru za socijalni rad, tužilaštvu, kako bi se predupredile tragedije.

„Osvrnuću se i na vašu burnu reakciju u petak na govor našeg kolege Miroslava Aleksića koji je rekao da je profesorka Pejović kućna prijateljica Kecmanovića. Ja o njoj mogu da kažem sve najbolje, da je dobar doktor, ali ako je kućna prijateljica Kecmanovića bilo bi bolje da se povuče iz ‘Ribnikara’, ako nije, ja sam spremna da se izvinim“, rekla je poslanica Narodne stranke.

Ona je dodala da je onakva reakcija neprimerena za premijerku koja mora da pokaže poštovanje i empatiju prema svima, a kako je rekla Rašković, iz ličnog iskustva zna da premijerka to može, a sa te funkcije, ona to i mora.

Predsednica Vlade Srbije iznela je u petak vulgarne uvrede na račun poslanika Aleksića nakon što je, kako je rekla, probao da naruši ugled direktorke instituta za mentalno zdravlje Milice Pejović Milovančević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.