U trendu

Rašković Ivić: Novac za Srbe na Kosovu završava tetkama u Kanadi

Potpredsednica Narodne stranke i bivša predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić izjavila je danas da nije tačna tvrdnja predsednika republike Aleksandra Vučića da Srbija svake godine za Srbe na Kosovu izdvoji 600 miliona evra.

Rašković Ivić je agenciji Beta kazala da se Vučić često „razbacije“ s ciframa kada su u pitanju državni novci, a da sada želi da gradjanima Srbije „ogadi“ borbu za očuvanje Kosova i Metohije.

„Ovu zastrašujuću cifru od 600 miliona evra Vučić je, na konferenciji za novinare u subotu uveče, izgovorio kako bi pokazao gradjanima Srbije da je Kosovo veliki teret u koji se troše i bacaju pare kao u rupu bez dna. Kad bi Srbija izdvajala toliko novca za Srbe na Kosovu, ti bi ljudi živeli neuporedivo bolje nego što je to sada slučaj“, kazala je Rašković Ivić.

Da su Srbi na Kosovu i Metohiji, dodala je Rašković Ivić, samo za poslednjih pet godina dobili tri milijarde evra, kako to kaže predsednik Vučić, oni bi živeli najvećim standardom u Evropi i ne bi se iseljavali s Kosova.

„Dakle, ili predsednik ne govori istinu ili se besomučno krade bez ikakvih sankcija. Taj novac sigurno ne stiže do običnih gradjana. Nije isključeno da veći deo novca namenjenog Srbima na Kosovu završi raznim tetkama u Kanadi, pa da se onda vraća u Beograd“, ocenila je ona.

Istakla je da dok mnogima na vlasti Kosovo služi za „pranje novca“, iseljavanje Srba se odvija svakodnevno, poput „kapilarnog krvarenja“.

„Srbija sada mnogo manje novca izdvaja za Kosovo jer su pravosudje, policija i lokalna samouprva predati vlastima u Prištini. Cifra od 600 miliona evra bi mogla da se opravda kada bi na Kosovu bilo dvostruko više Srba nego što ih je danas i kada bi svi primali plate iz Beograda“, zaključila je Rašković Ivić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.