U trendu

Rasplet ili zaplet: Pala vlada Aljbina Kurtija

Izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija

Većinom glasova u kosovskom parlamentu izglasano je večeras nepoverenje vladi Aljbinan Kurtija.

Za pad Kurtijeve vlade glasala su 82 poslanika, 32 je bilo protiv I dva uzdržana.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi pokrenuo je Demokratski savez kosova, član vladajuće koalicije, na čijem je čelu Isa Mustafa.

Protiv pada vlade bila su I tri poslanika DSK.

Kurtije vlada je oborena je 50-tog dana na vlasti I to nejkraći mandat jedne prištinske vlade.

Haradinaj veruje u brzo formiranje novih institucija

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, veruje da će nove prištinske institucije biti brzo formirane, nakon pad vlade Aljbina Kurtija.

Haradinaj je na svom fejsbuk profilu večeras napisao da je izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi, kako je naveo, “dokaza da ustav i parlament na Kosovu funkcionišu”.

Uveren je, kaže, da će nove prištinske institucije biti brzo konstituisane i da ubuduće neće biti neslaganja u vlasti.

Kurtijeva vlada oborena je večeras većinom glasova u kosovskom parlamentu, na inicijativu DSK, koji je bio koalicioni partner Samoopredeljenja.

Protiv izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi, međutim, bilo je i tri poslanika DSK – predsednica Vjosa Osmani i poslanici Hadži Avdili i Ardian Šalja.

Mustafa:Zbog Kurtija imamo sankcije SAD

Predsednik DSK, Isa Mustafa, izjavio je večeras da je dobro što je vlada Aljbina Kurtija opozvana, jer je, kako je kazao, i rasprava u parlamentu pokazala koliko su duboke razlike između njegove stranke i Pokreta Samoopredeljenja.

Mustafa je za T7 rekao da je sa Kurtijevom vladom Priština došla u situaciju da joj sankcije uvodi njen glavni saveznik – SAD.

„Došli smo u situaciju da se nama uvode sankcije, a ne Srbiji”, rekao je Mustafa i dodao da je smena ministra Agima Veljiua bila “kap koja je prelila čašu”.

Inače, Mustafin uslov za opstanak Kurtijeve vlade bio je i donošenje odluke o potpunom I bezuslovnom ukidanju sankcija, odmah I na način kako to zahteva Amerika.

Jučerašnja sednica, prema Mustafi, otkrila je velike razlike između DSK i Samoopredeljenja i u takvoj situaciji, ovo je, smatra on, najbolje rešenje.

“Rasprava je pokazala duboka neslaganja oko ključnih pitanja. Iako smo dogovorili formiranje vlade, ispostavilo se da se duboko ne slažemo. Dobro je da se glasalo o nepoverenju. Bolje je da vlada padne na vreme, nego da je nastavila da sprovodi svoj program”, rekao je Mustafa, preneo je prištinski portal Ljajmi.

Kurtijeva vlada oborena je u sredu sa 82 glasa za i 32 protiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.