najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rasprava Babića i Živkovića o akciji Sablja

Raspravu u Skupštini Srbije u nedelju uveče obeležila je polemika poslanika Srpske napredne stranke Zorana Babića i Nove stranke bivšeg premijera Zorana Živkovića o policijskoj akciji Sablja i o tome da li će Živković biti kandidat opozicije za predsednika posle predstojećih izbora.

Polemika oko toga ko je šta uradio s javnim preduzećima i kakve su privatizacije bile u vreme „starog DOS-a“ okrenula se i ka tome šta Srbiju očekuje, ako dodje „novi DOS“ koji bi, kako naprednjaci kažu, za premijera imao lidera Nove stranke Zorana Živkovića.
 
Živković je rekao da bi „priču o kandidatu za premijera mogao da shvati samo neko ko ima manjak inteligencije ili je zlonameran“.

„Ali ako me pamtite iz vremena kad sam bio na toj funkciji, to je bila jedna teška godina, ali kada su investicije bile veće nego sad u vreme vaše vlasti, osnivale su se nove firme, javni sektor je bio upola manji i bilo je malo firmi koje su bile na dotaciji iz budžeta“, rekao je Živković, koji je bio premijer nakon ubistva premijera Zorana Djindjića 2003. godine. 

Zoran Babić se zatim osvrnuo na vinograde koje je Živković držao, privatizaciju Duvanske industrije Niš, privatizaciju Beopetrola, paljenje Skupštine Srbije i istakao da „onaj ko je to radio, pred pravosudnim organima ima šta da kaže“.

Živković je odgovorio da su u akciji Sablja posle ubistva premijera Djindića privodjeni kriminalci i da je njih 3.500 pravosnažno osudjeno.

Kako je naveo, 28 ili 29 njih je dobilo odštetu, zbog navodnog neopravdanog razloga za privodjenje, a u poslednjih 15 godina tad je bilo najmanje nadoknada za neosnovano privodjenja.

Babić je, medjutim, naveo da je u Sablji uhapšeno 11.656 ljudi i da je ubedjen da nije bilo 3.500 osudjenih, ali da će još koliko sutra proveriti.

„Ali i da jeste, šta ćemo sa ostalih 8.000 koji su privedeni protivpravno“, rekao je Babić.

Poslanici su kasno popodne počeli razmatranje amandmana na Predlog zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, Predlogu zakona o opštem upravnom postupku i izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije. Na te predloge zakona podneto je ukupno 238 amandmana.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike