RCC: Posmatranje nezakonite imigracije isključivo kao sigurnosne pretnje može biti opasno

Šef Odeljenja za politička pitanja Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović izjavio je danas da posmatranje pitanja nezakonitih migracija samo kao bezbednosnu pretnju može biti opasno isto koliko i zanemarivanje njenog potencijalno štetnog uticaja.

„Bilateralna i regionalna saradnja je trenutno sporadična, a razmena informacija o ovom pitanju u stvarnom vremenu treba biti mnogo bolja. Naročito kako bi se pažnja usmerila i na organizovani kriminal koji stoji iza nezakonite imigracije i veliku mrežu krijumčara koji od nje profitiraju“, rekao je on na Petoj regionalnoj (proširenoj) konferenciji za koordinaciju pitanja sigurnosti pod nazivom „Otvaranje puta za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu: Balkanska ruta u novom geopolitičkom kontekstu – stari i novi izazovi za sigurnost“, navodi se u saopštenju RCC.

Zamenica generalnog direktora Odeljenja javne sigurnosti zadužena za koordinaciju policijskih snaga u Ministarstvu unutrašnjih poslova Italije Alesandra Guidi je navela da bezbednosna pitanja imaju ključnu ulogu kao preduslov i pokretačka snaga razvoja teritorija.

Rukovodilac odeljenja za medjunarodnu strategiju u Generalnoj direkciji Evropske komisije za unutrašnje poslove, Davinia Vud rekla je da bezbednosne politike i upravljanje migracijama predstavljaju glavni aspekat saradnje regiona i EU.

„Bliska saradnja sa ekonomijama Zapadnog Balkana kao budućim članicama Evropske unije, susedima i strateškim partnerima treba i dalje biti korisna za sve nas“, rekla je Vud.

Na dvodnevnoj konfrenciji održanoj putem interneta okupilo se preko 200 učesnika iz regiona i Evropske unije, koji su se bavili temama kao što su terorizam, borba protiv korupcije, kibernetičke pretnje, organizovani kriminal, malo oružje i lako naoružanje i nezakonite migracije na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Prema Medjunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) u celom svetu ima 272 miliona migranata, a u regionu Zapadnog Balkana trenutno ima preko 200.000 migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.