Rektorat zaključan. Studenti : Izjave Vučića, Šarčevića i Marković nam ugrožavaju bezbednost

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ optužili su danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra prosvete Mladena Šarčevića i dekanku Filološkog fakulteta Ljiljanu Marković da svojim izjavama ugrožavaju bezbednost studenata koji blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, te izjave su „ništa drugo do pripreme za medijski linč studenata“ u Rektoratu koji, kako smatraju, „brane akademsku čestitost i autonomiju Univerziteta“.

„Funkcioneri Srpske napredne stranke i ministri u Vladu komentarišući zahteve studenta koji njima nisu upućeni daju vetar u ledja svojim pristalicama da ponove dogadjaje od petka 13. septembra u Rektoratu kada su studenti fizički napadnuti, i za koje postoje jasni materijalni dokazi“, navodi se u saopštenju.

Studenti iz „Jedan od pet miliona“ su istakli da i dalje čekaju da rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović „izabere stranu i prestane sa ‘dopisivanjem’ sa ministrom Šarčevićem, koji nije ni pomenuo zahtev studenata, već pričao o ‘nekom zahtevu'“.

„Ispunjenjem zahteva studenata rektorka će pokazati da je na strani studenata i na strani istine, jer nam je u razgovorima jasno rekla šta misli o doktoratu ministra finansija Siniše Malog“, navodi se u saopštenju i dodaje da će o dešavanjima „raspirivanja mržnje prema studentima obavestiti domaću i medjunarodnu javnost“.

Studenti su naveli da će zbog „ugrožene bezbednosti“ od 14 časova zaključati zgradu Rektorata i zabraniti bilo kakav ulazak u tu zgradu do daljnjeg.

(Beta)

Napišite komentar