U trendu

Rektorka: Univerzitet i SPC da saradjuju, država iskazala nepoverenje u samostalnost univerziteta

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da Univerzitet nije u skubu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, da se nada da isto važi i za tu crkvu i istakla da dve institucije, koje igraju značajnu ulogu u društvu, moraju da saradjuju i imaju otvorenu konkurenciju.

„Takodje je važno napomenuti da se ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje delovanje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) u okviru Univerziteta u Beogradu. PBF je jedna od najstarijih članica Univerziteta. Univerzitet u Beogradu i SPC imaju zajedničku odgovornost u obezbedjivanju optimalnih uslova rada PBF. Ne znači nužno da ćemo uvek imati iste stavove kako ih treba obezbediti, ali verujem da smo kadri da se dogovorimo zarad dobrobiti Fakulteta“, kazala je ona za list Danas.

Govoreći o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, Popović je kazala da je neuobičajeno da se izmene odnose samo na PBF i naglasila da je država takvom intervencijom iskazala nepoverenje u sposobnost Univerziteta da samostalno funkcioniše, „čime se pravi presedan i otvara mogućnost da interveniše i u budućnosti“.

„Istorija nas uči da narušavanje autonomije univerziteta neminovno doprinosi nestabilnosti društva, zato se nadam da će biti mudrosti da se iznadje optimalno rešenje“, dodala je ona.

Popović je istakla da posledice izmene zakona u ovom trenutku nije moguće ni sagledati i ocenila da se izmenama na fakultete vraća i formalizuje institucija podobnosti i za nastavnike i za studente.

„Omogućava se drugom pravnom licu da kontroliše delovanje članova akademske zajednice čime se grubo narušava Ustavom zagarantovano pravo autonomije univerziteta, a i mnogi drugi propisi. Ne manje važno, na medjunarodnom planu će se narušiti ugled naše zemlje jer će ove promene Zakona o visokom obrazovanju biti prepoznate kao ograničenje akademske autonomije. Turska i Madjarska su primeri zemalja gde se to već desilo. Zato je toliko važno da se nadje institucionalno, a ne zakonsko rešenje“, rekla je ona.

Popović, koja će ponovo biti kandidat na mesto rektorke Univerziteta, kazala je da je zadovoljna šta je uradjeno u njenom mandatu, čija je polovina prošla u obezbedjivanju rada akademske zajednice u uslovima pandemije.

Govoreći o programu koji je kandidovala za drugi mandat, Popović je rekla da je prioritet da se prevazidju posledice pandemije i da se iskoriste stečena iskustva za unapredjenje svih aspekata delovanja Univerziteta.

„Radićemo na obezbedjivanju adekvatnih uslova za rad za naše članice i generalno na poboljšanju materijalnog položaja Univerziteta. Univerzitet će intenzivirati saradnju sa partnerima u Evropskoj univerzitetskoj alijansi ‘Circle U’, što će dalje osnažiti Univerzitet u medjunarodnim okvirima. Neobično je važna i takozvana treća misija Univerziteta, odnos aktivnosti kojima on doprinosi razvoju našeg društva i privrede, a u skladu sa ciljevima održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene nacije“, navela je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.