REM: Jeremićevi spotovi nisu u skladu sa Zakonom o oglašavanju

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je danas doneo mišljenje da je u delu predizbornog spota „Prijatelji“ kandidata za predsednika Srbije Vuka Jeremića povredjen Zakon o oglašavanju jer spot sadrži fotografije i video zapise na kojima je premijer Srbije i predsednički kandidat Aleksandar Vučić, a koji se mogu objaviti jedino uz njegov pristanak.

Kako se navodi na sajtu REM-a, u spotu je povredjen Član 15. Zakona o oglašavanju koji propisuje da se „oglasna poruka koja sadrži lično dobro na osnovu kojeg se može utvrditi ili prepoznati identitet lica, može objaviti u programu pružaoca medijske usluge jedino uz prethodni pristanak lica na koje se lično dobro odnosi“.

„U konkretnom slučaju, predmetna oglasna poruka sadrži fotografski i video zapis lika Aleksandra Vučića, te se ista može objaviti jedino uz njegov prethodni pristanak“, navodi REM u saopštenju.

REM je na današnjoj sednici razmatrao Jeremićev predizborni spot na osnovu zahteva za dostavljanje mišljenja koji su uputili Radio-televizija Srbije i televizije Hepi, Prva i N1.

REM je danas utvrdio i da je Zakon o oglašavanju povredjen i u spotovima Vuka Jermemića pod nazivima „Istina, a ne laži“, „Dostojanstvo, a ne poniženje“, „Iskrenost, a ne gluma“, „Rešenja, a ne lažna obećanja“ i „Sloboda, a ne strah“ i to Član 14. koji se odnosi na „uporedjivanje robe i usluga za istu namenu“.

REM je o tim spotovima raspravljao po zahtevu RTS-a.

REM je upozorio pružaoce medijskih usluga da objavljivanje poruka koje nisu u skladu sa Zakonom o oglašavanju, predstavlja osnov za pokretanje postupka izricanja mera predvidjenih Zakonom o elektronskim medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.