U trendu

Republički budžet za 2023. godinu usvojen u načelu

Poslanici Skupštine Srbije danas su usvojili u načelu Republički budžet za 2023. godinu, kojim su, kako je navedeno u zakonu, predvidjeni ukupni prihodi u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, dok su predvidjeni rashodi 2.107,4 milijardi dinara.

Za budžet je glasalo 152, protiv je bilo 57, dok nije glasalo četvoro poslanika, a u sali je bilo 213 prisutnih.

Trenutno se u skupštini glasa o više od 170 predloženih amandmana, a nijedan od onih o kojima je do sada glasano, nije prihvaćen.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je predstavljajući budžet u ponedeljak, da on prati prioritete programa Vlade Srbije od 2022. do 2024. godine, medju kojima je glavni cilj da se održi fiskalna stabilnost, sa fiskalnim deficitom od 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Budžet je opet nikad veći, nikad veći za kapitalne investicije, nikad veća ulaganja u zaštitu životne sredine, u energetiku, prosvetu, nauku, inovacije, kulturu i sve ostale segmente društvenog i ekonomskog života. I dalje držimo da deficit pada, kao i javni dug ispod 60 odsto BDP-a,“ rekla je Brnabić.

Ona je tada istakla da će se Vlada i dalje boriti za kontinuirano povećanje plata i penzija i podsetila da će se one od 1. januara u javnom sektoru povećati 12,5 odsto, za vojna lica 25 odsto, a penzije će biti veće 12,1 odsto.

Dodala je da će minimalna cena rada biti veća 14,3 odsto, kao i minimalna zarada koja će od 1. januara 2023. iznositi 40.022 dinara.

Poslanici opozicije kritikovali su predlog budžeta kao netransparentan i koruptivan, a najviše primedbi imali su na izdvajanja sredstava za izgradnju nacionalnog stadiona.

Opozicija je protestovala i što je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odbacio više od 80 njihovih amandmana i to smatraju kao jedan od načina kojim vlast uskraćuje opoziciji pravo da govori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.