U trendu

RIK: U birački spisak upisano 6.724.172 birača

Ukupan broj birača u Srbiji koji će imati pravo glasa na predsedničkim izborima 2. aprila iznosi 6.724.172, saopšteno je danas na sednici Republičke izborne komisije (RIK).

To je broj birača utvrdjen 17. marta 2017. godine i za 15.269 je manji od broja gradjana upisanih u jedinstveni birački spisak 2016.

Članovi RIK-a su doneli rešenje prema kojem će se za predsedničke izbore štampati 6.757.793 glasačka listića, odnosno 33.621 više u odnosu na ukupan broj birača. Tih 0,5 odsto više listića predstavljaće rezervu.

RIK je donela i odluku o odredjivanju vremena počekta i završetka glasanja na biračkim mestima u inostranstvu.

U Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoj Africi, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Madjarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj i Švedskoj glasaće se 2. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

U Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasanje će biti obavljeno dan ranije, 1. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

U inostranstvu će se, kako je ranije saopšteno, glasati na 53 birališta.

Rezultati glasanja u inostranstvu ne smeju biti javno saopšteni niti istaknuti na biračkom mestu pre kraja glasanja u Srbiji.

Sve odluke usvojene na današnjoj sednici RIK-a biće objavljene u Službenom glasniku Republike Srbije.

Od članova RIK-a se moglo čuti da je broj glasača nesrazmeran broju stanovnika u Srbiji, od kojih je 19 odsto mladjih od 18 godina.

Kako je objavljeno na sajtu Republičkog zavoda za statistiku po poslednjem popisu u Srbiji ima 7.186.862 stanovnika.

Na sednici je rečeno da Srbija ima hroničan problem da ima milion birača više.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.