U trendu

RIK usvojila odluku o formiranju 161 radnog tela

Republička izborna komisija Srbije usvojila je u sredu uveče odluku o formiranju 161 radnog tela RIK pri lokalnim samoupravama za aprilske predsedničke izbore, a naknadno treba da bude odlučeno o još pet članova tih radnih tela koje stranke treba kasnije da dostave.

Odbijen je prigovor Vladimira Gvozdenovića na Uputstvo o sprovodjenju izbora u kojem se ukazuje da prema važećim pravilima, ako dodje do naknadne ispravke prvog primerka zapisnika o radu biračkog odbora koji se nalazi u RIK-u, gradjani s tog biračkog mesta i predlagači predsedničkih kandidata o tome ne znaju ništa i nemaju mogućnost da saznaju za ispravku do momenta objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Kako je rečeno, to znači da ako ima naknadnih izmena u sadržaju zapisnika, nosioci izbornih lista više ne poseduju kopiju prvobitnih zapisnika.

Ovaj prigovor je odbijen kao neblagovremen, a predstavnica tima Saše Jankovića Vesna Rakić Vodinelić zatražila je autentično tumačenje tog člana Uputstva o radu RIK ili njegovu izmenu.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević obećao je da ništa neće ostati nerazjašnjeno i da će to biti naknadno razmotreno.

Nije ni uzet u razmatranje zahtev predstavnika pokreta Dosta je bilo Vojina Biljića da potpredsednica RIK Željka Radeta bude udaljena sa sednice jer joj je večeras ponovo zazvonio mobilni telefon, što nije bilo prvi put u ovom sazivu RIK-a, što je izazvalo negodovanje.

Pojedini članova RIK su tražili da Radeta bude udaljena sa sednice, smatrajući da ona korišćenjem mobilnog telefona tokom zasedanja izražava nepoštovanje RIK.

RIK je odbila da proglasi Predraga Vučetića za kandidata na aprilskim izborima za predsednika Srbije.

RIK je oko 23.25 završila sednicu, a u četvrtak će razmotriti način da se omogući glasanje gradjanima koji imaju stare lične karte i potvrdu o tome da su podneli zahtev za izdavanje novih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.