Riker: Kina i Rusija opstruišu evrointegracije Zapadnog Balkana

Rusija i Kina pokušavaju da opstruišu ili uspore evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana, rekao je danas viši zvaničnik Biroa za evropska i evroazijska pitanja u američkom Stejt Departmentu Filip Riker.

„Dok Rusija pokušava da seje politički haos i profitira od njega, Kina pokušava da kupi lojalnost regiona kroz strateške investicije, opterećene zajmovima koji će biti teret za buduće generacije“, naveo je američki zvaničnik, a preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kada je reč o Srbiji i Kosovu, status kvo je neodrživ, rekao je Riker na onlajn forumu „To Be Secure“ (2BS), i dodao da je sporazum koji su Beograd i Priština potpisali u Beloj kući 4. septembra, primer liderstva kakav treba regionu.

Na pitanje kako će SAD obnoviti poverenje prema regionu koje je, prema nekim ocenama, narušeno tokom mandata administracije Donalda Trampa, Riker je odgovorio da SAD i EU dele zajedničku viziju prema Zapadnom Balkanu.

„To je vizija regiona integrisanog u evroatlantsku zajednicu i ona nije narušena ni prethodnih godina, o čemu govore Prespanski sporazum, sporazum o izbornoj reformi u Albaniji, izborima u Mostaru, te sporazum u Vašingtonu i dijalog Srbije i Kosova“, naveo je Riker.

Zapadni Balkan je decenijama premet pažnje i ulaganja SAD i tako će ostati sve dok se ne ostvari cilj da dobije punu transatlantsku strukturu, naveo je Riker na onlajn forumu u organizaciji Atlantskog saveta Crne Gore.

„Naša strategija nacionalne bezbednosti uključuje i naš interes da Evropa bude snažna i slobodna. A što je Zapadni Balkan snažniji, to je snažnija Evropa i naše transatlansko partnerstvo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.