U trendu

Ristić u pismu Putinu: Vučić se sprema na sporazum s Prištinom znajući sudbinu Djindjića

Poslanik Slaviša Ristić poslao je pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kojem je ukazao na tešku političku situaciju Srba sa Kosova i Metohije, navodeći da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum s Prištinom i da Vučića „tragična sudbina ubijenog premijera Zorana Djindjića jasno upozorava šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje“ dato Zapadu.

Ristić koji je poslanik poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije u parlamentu Srbije, u današnjem otvorenom pismu Putinu naveo je da mu se obraća na važan dan za Srbe, Vidovdan, kao iskrenom prijatelju, zato što se Vučić sprema da potpiše sporazum sa Prištnom koji bi, kako je ocenio, de fakto i de jure, značio odvajanje Kosova i Metohije od Srbije.

„Glavni razlog za ovakvu ‘preteranu kooperativnost’ predsednika Srbije leži u tome jer je on to obećao Zapadu prilikom dolaska na vlast. Tragična sudbina pokojnog premijera Srbije Zorana Djindjića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje. Gradjanima Srbije ustupanje Kosova i Metohije vlast pravda boljim životom po prijemu u Evropsku uniju“, naveo je Ristić.

Ukazao je na to da kosovski predsednik Hašim Tači „ne krijući“ izjavljuje da će posle takvog sporazuma Kosovo postati član NATO, i navodi da „im je to Zapad čvrsto obećao“.

Ristić je u pismu naveo i da „prorežimski mediji u Srbiji“ ističu rusofilstvo Vučića, koji se hvali da se sa Putinom sastao 13 puta i da ima prijateljske odnose sa Rusijom, želeći da pokaže da za politiku prema Kosovu i Metohiji ima i rusku podršku.

„Mi znamo da to nije istina jer smo više puta od Vas čuli da se status Kosova i Metohije mora rešavati u skladu sa Rezolucijom 1244 (Saveta bezbednosti UN). Preterana kooperativnost, da ne upotrebimo neku drugu reč, nije u duhu Rezolucije 1244 SB UN, a suprotna je i sa važećim Ustavom Republike Srbije. Čudno deluje da vlast u Beogradu traži od Rusije da spreči ulazak „Kosova“ bilo da je to Unesko ili Interpol dok ona sama omogućava ‘Kosovu’ da postane članica brojnih medjunarodnih institucija i organizacija“, naveo je Ristić.

Zamolio je Putina da aktuelnoj vlasti u Srbiji ukaže da nikakve evro integracije ne mogu da kompenziraju gubitak teritorije, naročito one koja je „temelj srpske duhovnosti i državnosti kao što je Kosovo i Metohija“.

„Ono što bismo mi želeli je da Vas zamolimo da bez obzira i ako Beograd potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa separatistima, a od Vas bude tražio da omogućite samoproglašenoj republici Kosovo stolicu u Ujedinjenim nacijama da na to ne pristanete. Dokle god postoji Rezolucija 1244 u kojoj stoji da je Kosovo i Metohija Srbija, onda je ono i stvarno Srbija“, naveo je Ristić u otvorenom pismu.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    Sta god ovaj Ristic pisao ,ovi na vlasti izvrnu stvar i pokusavaju da sve prikazu kako im neko preti , omalovazava … Oluja i bljesak su glavne reci ovih dana predsednika .A nikodrugi osim njega ne govori o tome.Cak ni siptari i njihova stampa.Zasto ne govori o gusenju strajka malinara , o nezadovoljstvu rada u pojedinim zdravstvenim ustanovama , o nedavanju pomoci posle poplava… Ne zelim pretnje niti nedaj boze smrt bilo kome pa ni predsedniku ali se o njegovom vodjenju politike i gusenja svake druge reci osim one kojje oni smatraju podobnim mora govoriti. Mora se i treba drukcije misliti i to saopštiti.Bilo ili ne nekome po volji. Pismeni i uceni ljudi , profesori , akademici… se nalaze u misijoj rupi pred nepismenoscu vecine onih koji su na vlasti. Vostani Srbije … Sta je sa SPC.Treba i mora da jasno iskaze svoj stav i da to iz dana u dan ponavlja. Ne treba da vodi politiku ali mora imati velikog uticaja na zivot u Srbiji. Iako predsednik pokusava da SPC odstrani iz odlucivanja , mnogo mu godi kada ga patrijarh hvali i uporedjuje sa lavom koji se snazno bori.Ta vest je emitovana bar stotinak puta.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike