U trendu

Romska partija: Šapić želi da protera Rome iz Beograda, tražimo reakciju SNS

Romska partija usvojila je akcioni plan u cilju zaštite od učestalih uvreda gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji, kako je danas navela, „pušta probni balon za masovno proterivanje Roma iz Beograda“.

Smatraju da je ponavljanje uvreda prema Romima, Šapićeva priprema terena za organizovano raseljavanje lica iz takozvanih nehigijanskih naslja i navode da cilj akcije nije da se na civilizacijski način reši egzistencijalno pitanje socijalno ugroženih grupa već da se obezbede atraktivne lokacije za gradnju.

Romska partija planira da do kraja nedelje uputi poziv Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da se izjasni o Šapićevim izjavama u kojima tvrdi da Romi ne žele da se integrišu kao i o ostalim navodima kojima vređa pripadnike romskog naroda.

Ukoliko do 25. marta izostane osuda SNS-a, Romska partija će se obratiti i ostalim partijama u Skupštini Srbije i u Skupštini grada Beograda od kojih očekuju da pokrenu inicijative za javno slušanje i predlože deklaraciju o nužnom prestanku govora mržnje prema svim društvenim grupama.

Sledeći korak, kako navode, biće internacionalizacija pitanja. „Zvanično ćemo da obavestimo o slučaju sva akreditovana diplomatska predstavništva stranih zemalja u Beogradu, sve kancelarije Medjunarodnih organizacija u Beogradu i delegaciju Evropske unije u Beogradu. Rok za to je 15. april“, ističe se u saopštenju.

Za 5. maj planirali su protest upozorenja, kako je navedeno, „u realnom i virtualnom svetu“.

Ukoliko tužilaštvo oformi predmet po ovom pitanju, a na osnovu naše krivične prijave, Romska partija spremna je da akcije odloži na tri meseca, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.