U trendu

RSE: Lajčaku najverovatnije još jedan mandat za dijalog Kosova i Srbije

Mandat specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka će najverovatnije biti obnovljen, rekli su danas evropski izvori Radiju slobodna Evropa (RSE).

„Prilično je sigurno pretpostaviti da se će Lajčaku automatski produžiti mandat za još godinu dana“, rekao je za RSE jedan evropski zvaničnik, naglasivši da je ta mogućnost na stolu dokle god se uzima u obzir da do isteka njegovog mandata neće biti postignut sveobuhvatni sporazum.

Lajčak koji je u aprilu ove godine preuzeo dužnost da se direktno bavi procesom normalizacije odnosa Kosova i Srbije, imenovan je na godinu dana. Postojeći mandat mu ističe 31. marta 2021. godine.

Medjutim, kako je portparol EU Peter Stano objasnio, mandati svih specijalnih predstavnika su odredjeni na godinu dana, a produžavaju se ili obnavljaju redovno, dokle god države članice EU smatraju da još postoje pitanja za čije je rešenje stvoreno to radno mesto.

Stano je rekao da u slučaju Lajčaka, približavanje kraja njegovog formalnog mandata ne znači da će se dijalog zaustaviti ili će se zaustaviti posredovanje EU.

Od imenovanja Lajčaka i obnove dijaloga, predstavnici EU su u više navrata ponavljali da će sporazum biti postignut u roku od nekoliko meseci.

Medjutim, od obnove dijaloga u julu, Lajčak je uspeo da organizuje samo tri sastanka na najvišem političkom nivou, iako je nameravao da lidere okupi svake tri nedelje.

Poslednji sastanak srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdullaha Hotija je održan 7. septembra, kada je srpska strana pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

U medjuvremenu, nastavljeni su ekspertski susreti, koji imaju za cilj postizanje načelnih dogovora oko tema koje otvaraju lideri. Do sada je održano sedam susreta na ekspertskom nivou, s time što su oni postigli saglasnost samo oko dva pitanja, koja se tiču nestalih i raseljenih i ekonomske saradnje.

Lajčak je na poslednjem sastanku na ekspertskom nivou održanom 10. decembra izjavio da će pregovori dve strane u Briselu biti nastavljeni naredne godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.