U trendu

RSE: Samit EU će tražiti hitan napredak procesa normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Na sastanku šefova država ili vlada zemalja članica Evropske unije (EU) sutra i prekosutra između ostalog će se u Briselu raspravljati i o dijalogu Srbije i Kosova i naglasiti hitna potreba za napretkom u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.

Pozivajući se na svoje izvore, Radio Slobodna Evropa, javlja da je ta tačka uvršćena u poslednjem trenutku i da će dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biti obuhvaćen i zaključcima samita.

„Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obe strane treba da iskoriste i u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive“, navodi se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

Zaključcima će se obe strane pozvati da „u potpunosti i bez uslova sprovedu“ obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

REadio podseća da je predlog EU za dijalog Kosova i Srbije dostavljen vlastima u Prištini i Beogradu, a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj predlog „dobra osnova za dijalog“ Kosova i Srbije, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je Srbija „spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji“ tog predloga.

RSE podseća da taj predlog nije javan, ali je RSE imao uvid u njega. Po tom dokumentu, predviđaju se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.