U trendu

„Rusija odlučila — Srbija zrela za S-400“ (video)

Za civile je vest o dolasku S-400 u Srbiju bila iznenađenje, dok se u Vojsci Srbije o njemu priča već godinama. Bivši načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković naglašava da se Ruska Federacija ne bi odlučila na taj potez, da nije ozbiljno procenila da smo njihovi prijatelji na Balkanu.

Diković kaže da ne zna da li su ljudi svesni i da li treba u tom pravcu i da razmišljaju — koliko je važno što je prvi put iz Ruske Federacije stigao sistem koji je namenjen za protivvazduhoplovnu odbranu na velikim daljinama, a koji pripada strategijskim Kosmičko-vazduhoplovnim snagama. Ne mnogo manje bitna informacija, prema njegovim rečima, je i činjenica da ruski vojnici sa našima izvode zajedničke vežbe.

„To je čin ogromnog poverenja, koji imponuje svakom pripadniku vojske, ali i svakom građaninu ove zemlje, bez ikakvih političkih konotacija. Sam postupak dolaska tih snaga na našu teritoriju jeste odraz velikog poverenja, ali i prijateljstva. Velika je to stvar za Srbiju i naš sistem bezbednosti“, naglasio je Diković.

Rusija dobro razmislila koga obučava na S-400
Diković kaže da očekuje reakcije zemalja regiona i NATO-a, zato što oni pomno prati svaki naš korak.

„Ipak, svi koji ozbiljno analiziraju ovaj naš postupak ne bi trebalo da imaju neke loše komentare i namere, jer sarađujemo i sa drugima. Oni koji nas poštuju shvatiće to kao vid međunarodno-vojne saradnje. Prema mojim analizama, Ruska Federacija je na međunarodnom planu u vojno-vojnim odnosima veoma pažljiva i izuzetno oprezna, a svakoj njihovoj aktivnosti prethode veoma zrele procene. Tako su i odlučili da su zreli uslovi da pošalju S-400 u Srbiju i da naša vojska zajedno vežba sa njima“, rekao je Diković.

„Republika Srbija na ovaj način pokazuje da stvara jaku državu, želimo da budemo kao naši partneri na koje se ugledamo — želimo da dostignemo nivo ekonomskog razvoja, ali i razvoj sistema bezbednosti, i dolazak S-400 vidim kao podršku zbog svega što Beograd čini na međunarodnom, ali i na unutrašnjem planu“, naglasio je naš sagovornik.
On dodaje da je jedan od prioriteta u opremanju naših snaga bezbednosti, a pre svega Vojske Srbije, jeste opremanje sa savremenim sredstvima i sistemima za protivvazduhoplovnu odbranu.

„To je definisano i u Strategiji nacionalne bezbednosti, ali i detaljnije je razrađeno u Strategiji odbrane, gde je jasno stavljeno do znanja da su nam potrebni sistemi PVO za odbranu na malim i srednjim daljinama. Raspravljali smo nekoliko godina unazad i naravno da želimo S-400, jer bi Balkansko ostrvo bilo apsolutno pokriveno. Svi oni koji imaju protivvazduhoplovne sisteme na velikim daljinama dobro razmišljaju kome ih dati, jer nije svejedno ko njima raspolaže“, izjavio je bivši načelnik Generalštaba VS.

„Pancir S“ po meri Srbije
Na Balkanskom poluostrvu trenutno ne postoji, dodaje Diković, ni jedan sistem PRO sličan sistemu S-400, ako izuzmemo Tursku. Iako još nije zvanično potvrđeno da Srbija kupuje „Pancir S“, naš sagovornik kaže da on pripada protivraketnim sistemima na srednjim daljinama i da odgovara našem geostrategijskom položaju.

„On je veoma efikasan PRO, koji bi umnogome zadovoljio naše potrebe. Pružio bi nam zaštitu i van granica Republike Srbije, što je veoma važno, i bio bi efikasan štit za naše kopnene jedinice. Takav kvalitet oruđa ne postoji u našoj blizini, ako izuzmemo Grčku, Tursku i Rumuniju“, naglasio je general Diković.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.