Rusija organizuje pregovore sirijskih vlasti i opozicije

Ruske vlasti planiraju da u Moskvi naredne sedmice organizuju rundu pregovora sirijskih zvaničnika i lidera opozicije, izjavio je visoki diplomata Rusije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov rekao je da su sirijske vlasti pristale da učestvuju, ali da još nije jasno koje opozicione grupe bi mogle da dođu, preneo je AP pozivajući se na ruske novinske agencije.

Boganov nije precizirao tačan dan sastanka, ali je naveo da se očekuje da će se o tome razgovarati na sastanku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i izaslanika UN za Siriju Stafana (Staffan) de Misture.

Razgovor sa de Misturom planiran je kako bi se ostvario napredak u uspostavljanju „pravog dijaloga“ između vlasti u Damasku i sirijske opozicije, preneo je AFP navode portparolke ruske diplomatije Marije Zaharove.

Bogdanov, koji je izaslanik ruskog predsednika za Bliski istok, rekao je da se nada da će izaslanik UN za Siriju izneti i rezultate svoje posete toj zemlji, prenela je ruska agencija Tas.

De Mistura je u ponedeljak bio u Damasku gde je pozvao na uspostavljanje primirja u trenutku kada se pojačavaju diplomatski napori Zapada, Rusije i zemalja Bliskog Istoka za okončanje rata koji pustoši Siriju već četiri i po godine.

Rusija je glavni saveznik sirijskog režima i na poziv Damaska od kraja septembra sprovodi napade iz vazduha, a kao mete navodi terorističke grupe, pre svega džihadističku Islamsku državu.

Sirijski pobunjenici i oni koji ih podržavaju optužuju Rusiju da se bori pre svega protiv pobunjeničkih grupa koje ugrožavaju položaje predsednika Bašara al-Asada.

Rusija učestvuje i u diplmatskim naporima za političko rešavanje krize, pa je tako u petak u Beču održana konferencija svih aktera krize, ali bez predsednika sirijskog režima i opozicije, na kojem se veoma brzo kao kamen spoticanja postavilo pitanje Asadove sudbine. Dogovoreno je da se novi sastanak održi sredinom novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.