„S-400 još nije napustio Srbiju“

Bugarska reakcija na S-400, nove vežbe srpskih avijatičara u Rusiji, rezolucija o braći Bitići i odnosi SAD i Turske su teme o kojima smo razgovarali u pregledu nedelje „Od četvrtka do četvrtka“ sa profesorom dr Božidarom Forcom, generalom Vojske Srbije u penziji.

I protekle nedelje u žiži interesovanja bio je S-400 koji je stigao u Srbiju. Ruski avioni koji su doneli sisteme S-400 i „Pancir S“ morali su da koriste vazdušni prostor nekih zemalja-članica NATO, a potvrdu da je to bila Bugarska dobili smo od Ministarstva odbrane te zemlje.

Samo nekoliko sati kasnije, Bugarska se pokajala i prva od svih država NATO-a reagovala na dolazak ruskog oruđa. General Forca za to ima jednostavno objašnjenje.

„Bugari nisu previše omiljeni u Alijansi. Ostale članice ih gledaju kao bliske Rusima i često se postavlja pitanje da li Moskva preko njih saznaje neke stvari iz Alijanse. S druge strane, Bugari se navodno plaše Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Njegova namena je jasna i bespredmetno je povezivati ga sa S-400. Međutim, moramo imati u vidu da Bugarska jeste članica NATO-a i da njeni zvaničnici ipak daju izjave pod određenom dozom pritiska, pa i primoravanja“, kaže general Forca.

Naš sagovornik tvrdi da je S-400 i dalje u Srbiji i ne krije da bi voleo da ovde i ostane.

„Srbija svakako vodi računa o svojoj odbrani, a prioriteti se postavljaju dugoročnim i srednjoročnim planovima. Nije tajna do su za Srbiju prioriteti integrisano komandovanje, odnosno moderni komandno-informacioni sistemi, uz upotrebu informacionih tehnologija, PVO sistemi u svom punom značenju i pogotovo složeni borbeni sistemi kopnene vojske do pojedinca. Jedan sistem kao što je S-400 koji je izuzetno moćan, da ne gradiramo da li je najjači, ali je sigurno među najboljima na svetu, bio bi izuzetno značajan za našu PVO“, rekao je Forca.

Treba istaći, dodaje on, da Srbija ne ugrožava nikog svojim planovima i nema nameru da se bori protiv bilo koga. Zbog toga Forca kaže da ne razume zašto se Rusko-srpski humanitarni centar predstavlja kao opasnost za Alijansu.

„U tom kontekstu, mora se sagledati širi aspekt. EU ima svoja pravila u vezi sa spoljnom i odbrambenom politikom. Srbija je sada na najnižem nivou usaglašenosti sa EU upravo zbog odnosa sa Rusijom. Mi smo pristupili evropskom sistemu zaštite i spasavanja 2014. godine i ne shvatam zašto bi Rusko-srpski humanitarni centar bio problem. Kome on smeta kada nikome nije bio pretnja? Međutim, to je politika. Stvari se postavljaju ovako: ’Ili Rusija ili Unija‘, a iza leđa EU je zapravo Amerika“, objašnjava general Forca.

Povodom vežbe „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije BARS-2019“, održanoj u ruskoj Astrahanskoj oblasti, na kojoj su ruski i srpski piloti uvežbavali borbeno letenje i bojevo gađanje, general Božidar Forca navodi da nema jače obuke od obuke u realnim uslovima, a Srbija nema uslove koje ima Ruska Federacija.

„Sa druge strane, sasvim je logično da se obučavamo na ruskim poligonima na tehnici koju nam oni prodaju. To je svakako vezano sa strateškim partnerstvom koje pokriva nekoliko oblasti, od ekonomije, preko politike, do pitanja odbrane i bezbednosti, gde je pitanje osposobljavanja na prvom mestu“, ističe naš sagovornik.

On istovremeno naglašava da Rusija na ovakvom nivou ne sarađuje ni sa jednom zemljom, izuzev sa državama-članicama ODKB-a.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.