U trendu

Šabić: Blokadom rada parlamenta, vlast krši fundamentalne principe Ustava

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da je „faktička blokada rada“ Skupštine Srbije tokom Ustavom predviđenog vremena za redovno zasedanje, do sada najbahatija demonstracija spremnosti vlasti da ignoriše i izigrava pravila i principe normalnog delovanja parlamenta.

Šabić je u pisanoj izjavi podsetio da Ustav „izričito predviđa da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje a da prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a ne može trajati duže od 90 dana“.

„Prošla je gotovo polovina predviđenog perioda a predsednik Skupštine ne samo da nije zakazao niti jednu sednicu nego nema ni nagoveštaja da to namerava da uradi. U Skupštini više desetina već predloženih zakona čeka na razmatranje a pored toga su neke pojave poput učestalog femicida ili šokantnog zlostavljanja dece bile više nego dovoljan razlog za održavanje posebne sednice o stanju u sistemu socijalne zaštite“, naveo je Šabić.

Ocenio je da su pokretanje interpelacije protiv ministra finansija Siniše Malog i podnošenje narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora bili „dovoljni razlozi“ za održavanje sednice Skupštine Srbije.

Ovakvim faktičkim odnosom se ismevaju, izvrću ruglu ustavne odredbe o Narodnoj skupštini kao ‘najvišem predstavničkom telu’ koje ‘nadzire rad Vlade’, i o ‘suverenosti’ koja potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika“, ocenio je bivši poverenik za informacije od javnog značaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.