U trendu

Šabić: Institucije u Srbiji nikad nisu bile podredjene interesima dnevne politike kao danas

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da institucije u Srbiji „nikad nisu bile toliko podredjene interesima dnevne politike“ kao što je to danas slučaj.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja ocenio je da je proces deinstitucionalizacije počeo i pre nego što je Srpska napredna stranka (SNS) preuzela vlast, ali da je danas stanje „gore nego ikada“.

„Pokušaj politike da kontroliše te moćne državne poluge u svom interesu nije od juče ali ovo što se sada dešava je podignuto na nivo neslućene protekcije“, rekao je Šabić za televiziju N1.

Komentarišući što ni posle pet godina nije utvrdjena odgovornost za rušenje objekata u beogradskom kvartu Savamala, Šabić je upitao da li je moguće da nadležni ne mogu da identifikuju odgovorne i dodao da je verovatnije da to „ne žele da učine“.

„Kada se desilo to divljačko rušenje u Savamali, videli smo da vlasti ne rade ništa, prošlo je mesec dana a da se nije desilo ništa osim što je neko pokupio šut sa mesta rušenja, odnosno uklonio dokaze“, naveo je Šabić.

Ocenio je da u Srbiji postoji odsustvo reakcija na stvari na koje bi gradjani „u jednoj uredjenoj zemlji, eksplodirali“.

„Živimo u svetu koji je kulisa. Sve je kulisa, moramo da dodjemo na teren da institucije rade isključivo po zakonu, ne prema volji jednog čoveka ili stranke. Pre ili kasnije, ali nužno. Na duži rok, društvo u 21. veku u Evropi ne može da funkcioniše na principima kakvi su važili za kraj 18. ili početak 19. veka“, ocenio je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar