U trendu

Šabić: Vlada da objasni smisao usvajanja predloga izmene Ustava

Advokat Rodoljub Šabić pozvao je vlasti da se u proceduri donošene izmena Ustav Srbije „uzdrže od neodgovornih poteza i da bar pokušaju da objasne javnosti smisao usvajanja ovakvog predloga u postojećim okolnostima“.

„S obzirom na dijametralno stavove Vlade i struke o sadržini predloga.., neophodna je ozbiljna, sveobuhvatna rasprava, a Vlada, po svemu sudeći, za to nema volje. Čak i da ima, u uslovima epidemije rasprava bi bila praktično nesprovodiva, neodgovorna avantura“, izjavio je on agenciji Beta.

„A ako bi se vlast, računajući na praktično jednopartijsku Skupštinu, odlučila za brzo usvajanje, dvotrećinskom većinom, predloga i potom akta o promeni Ustava, to bi nas suočilo sa još neodgovornijom avanturom, sa obavezom da se, u roku od najviše 60 dana, o tome izjasne građani, na referendumu“, rekao je on.

Šabić je naveo da je Vlada predlog izmena Ustava predstavila javnosti kao nov, što nije tačno, i podsetio da je istovetan predlog usvojila pre više od dve godine, 2018, i dostavila ga Skupštini.

„Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je (tada) podržao predlog i prosledio ga narodnim poslanicima na usvajanje. Iz razloga samo vlasti poznatim, dalje ništa nije preduzimano. U junu ove godine, nakon izbora, nova Vlada je u skladu s uobičajenom praksom, povukla iz skupštinske procedure sve predloge prethodne, pa tako i ovaj“, naveo je on.

Dodaoa da aktuelni predlog izmena, kao ni prethodni, ne sadrži konkretna rešenja, nego samo nabraja norme koje Vlada želi da menja, a oslanja se na amandmane koje je još ranije pripremilo Ministarstvo pravde.

„Iako je Ministarstvo u jesen 2018. saopštilo da je Venecijanska komisije zaključila da su amandmani usklađena s njenim preporukama, ostalo je do danas veoma sporno da li je to istina“, rekao je Šabić.

„Brojni predstavnici struke, akademske zajednice i civilnog sektora ukazuju da ti amandmani ne obezbeđuju ostvarivanje osnovnog cilja reforme – smanjenje uticaja politike na rad pravosuđa, naprotiv“, dodao je on.

Šabić smatra: „Vraćeni smo godine unazad, ali suštinski u goru situaciju“, uz to je najavljeno da će mandat sadašnjeg saziva parlamenta trajati samo do početka 2022. godine, za kada su najavljeni vanredni izbori, tako da čak i „ne izgleda realno da u tom periodu Skupština završi postupak“ izmene Ustava.

„Mnogo je realnije da će sredinom 2022. neka nova vlada opet povlačiti predlog iz procedure, pa će dvema već izgubljenim godinama biti dodate još dve“, dodao je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.