U trendu

Sabor SPC: Ne sme biti ni posrednog ni neposrednog prihvatanja nezavisnosti Kosova

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da bi bilo kakvo, posredno ili neposredno, prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije bilo u direktno suprotnosti sa međunarodnim pravom, poveljom UN i drugim aktima i principima.

„Tako nešto nema podršku ni Saveta bezbednosti UN ni većine zemalja sveta, uključujući i pet zemalja EU. To bi neizbežno izazvalo pojačano iseljavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko poreklo i veru, nego i sam opstanak našeg naroda na njegovim vekovnim ognjištima. Rešenja zato treba tražiti isključivo u poštovanju principa koji jednako vrede za sve u svetu“, saopštio je Sabor SPC koji je u redovnom godišnjem zasedanju.

SPC je navela da su Srbi, nakon više desetina napada na njih i njihove domove na Kosovu, odlučili da napuste kosovske institucije dok se ne upostavi Zajednica srpskih opština, što je u skladu sa već potpisanim dogovorom sa Prištinom u Briselu, uz posredovanje EU.

„Jasno se vidi da je cilj kosovskih institucija stvaranje etnički albanskog Kosova u kome slobodnog i normalnog života za Srbe teško može da bude. Crkva i ovom prilikom osuđuje sve napade na srpski narod, njegove svetinje i imovinu, naročito pak terorističke oružane napade na pojedine Srbe, uključujući i decu, kao i tajne spiskove na osnovu kojih se hapse i pritvaraju Srbi, čak i bivši pripadnici kosovske policije. Isto tako, nezakonito se vrši eksproprijacija zemlje u posedu Srba, sa ciljem da se izvrši dodatni pritisak na njih i da oni budu prinuđeni da se iseljavaju“, navela je SPC.

SPC je dodala da se i ona nalazi u veoma teškoj situaciji jer najviši albanski zvaničnici ne prihvataju ni one garancije koje su potvrđene kosovskim zakonima.

„Našoj crkvi na Kosovu i Metohiji potrebna je mnogo aktivnija međunarodna zaštita od diskriminatornog ponašanja kosovskih institucija uz pojačane međunarodne garancije i efikasan nadzor, da bi se sprečile sve moguće zloupotrebe i nadgledalo sprovođenje zakona i sudskih presuda, koje ne smeju da budu samovoljno tumačene, menjane ili potpuno ukidane, i to sve na štetu naše crkve“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.