U trendu

„SAD htele da bombarduju SRJ po svaku cenu“

Bivši francuski major Pjer-Anri Binel, koji je kao šef kabineta francuskog predstavnika pri NATO, svojim delovanjem doprineo odlaganju bombardovanja SRJ 1999. godine, izjavio je da su Amerikanci želeli da bombarduju SRJ po svaku cenu.

Pre dve decenije je Binel svojoj „srpskoj vezi“, generalu Vojske SRJ Jovanu Milanovicu, iz ljudskih pobuda, dostavio plan mogucih NATO ciljeva u Srbiji, pokušavajući da spreči bombardovanje.

Binel je za „Večernje novosti“ na pitanje da li je NATO zbog njegove akcije odložio bombardovanje, koje je inače bilo planirano za 12. oktobar 1998, izjavio da je početak bombardovanja odložen iz više razloga.

„Pre svega zato što je Milošević povukao specijalne snage sa Kosova, pa je politički komitet NATO odlučio da zaustavi operaciju, što je iznerviralo Amerikance. Posle je čitava njihova diplomatija dovela do onoga što se desilo u martu. Približavala se i zima, meteorološki uslovi su, takođe, igrali ulogu“, obrazložio je Binel.

Kako dodaje, NATO je prvobitno mislo da će se cela akcija završiti mnogo ranije i da su u Alijansi mislili da će sve biti završeno za mesec dana.

Sud u Parizu je Binela zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proleće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo da radi kao geometar.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Anonimni

    HVALA I SLAVA! — >>>> Bivšem francuskom majoru, geometru , Pjer-Anri Binel, koji je kao šef kabineta francuskog predstavnika pri NATO, KOJI JE „generalu Vojske SRJ Jovanu Milanovicu, iz ljudskih pobuda, dostavio plan mogucih NATO ciljeva u Srbiji“ , PRE NEZAKONITOG, ZLOČINAČKOG NATO- BOMBARDOVANJA SRBIJE I CRNE GORE OD 24.3.1999 DO 10.( 14.-? ) 6.. 1999,

  2. Anonimni

    Izuzeci su im 1 u 100000000…

  3. Anonimni

    ameri su pljackasi nastrojeni zlocinacka tvorevina i velika g…na od naroda cast izuzecima

Napišite komentar