U trendu

„SAD najpre da se izvine zbog bombardovanja 1999.“

SAD moraju da se izvine zbog toga što su bombardovale Jugoslaviju 1999. i da plate odštetu porodicama poginulih i povređenih u vazdušnim napadima, i tek tada bi mogle da traže od drugih da se okrenu budućnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu odlazećeg američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota.

Skot je prethodno u intervjuu za Kurir rekao da bi 1999. godinu trebalo „posmatrati u široj perspektivi“, kako bi Srbija i SAD prevazišle krizu u odnosima koja je nastupila zbog bombardovanja SRJ.

Zaharova je rekla da bi za početak SAD, pored izvinjenja trebalo da plate odštetu porodicama poginulih i ranjenih, kao i onima koji su „izgubili zdravlje zbog projektila punjenih osiromašenim uranijumom“, prenosi Tas.

„Tak kada to bude učinjeno i kada bude obavljen odgovarajući posao na terenu, (SAD) mogu da pozivaju druge da se krene napred“, kazala je Zaharova.

Skot je u intervjuu za Kurir, upitan kako gleda na činjenicu da nemali deo građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osećanja prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja i kako je to moguće promeniti, rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mestu isto osećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme unazad.

„Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Delimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mesto u Evropskoj uniji“, rekao je Skot.

(Tanjug)

6 komentara
 1. Anonimni

  POMOZI BOŽE SRBIJI! ##TANJUG DEZINFORMIŠE , FUJ! ! # SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE DA PLATE RATNU ŠTETU ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE OD 24.3.1999 DO 10.6.1999, SVAKAKO BEZ VRAČANJA KOSOVA OI METOHIJE SRBIJI SU SAD OKUPATORI SRBIJE!#### ZA ZLOČINE OČEKUJE SE OSUDA UJEDINJENIH NACIJA, RUSIJA I KINA NAS PODRŽAVAJU KOLIKO MOGU, AMORAJU DA VODE RAČUINA O SVOM POLOŽAJU ,….##ČETNICI SU SPASAVALI BRITANSKE I AMERIČKE PILOTE ,…## SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE I VELIKA VRITANIJA SU BOMBARDOVALI SRPSKE GRADOVE U II SV. RATU,…## NATO UBICE ,SATANE, DEVETNAEST ZEMALJA NA ČELU SA SJEDINJENIMAMERIČKIM DRŽAVAMA NA ČELU, SA NEMAČKOM, VELIKOM BRITANIJOM , TURSKOM ,.FRANCUSKOM I ITALIJOM , UZ POMOČ, HOLANDIJE, NORVEŠKE, BELGIJE , , UZ POMOČ MAĐARSKE , ,… RUMUNIJE, BUGARSKE,… UZ PODSTICANJE SLOVENIJE, HRVATSKESU NEZAKONITO BOMBARDOVALI SRBIJU OD 24.3.1999 DO 10.6.1999 , SEDAMDESET I OSAM DANA (78 DANA) I NAPRAVILI ŠTETU 200 MILIJARDI EVRA , UBILI LJUDE , RANILI, SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM IZAZVALI MNOGOBROJNA TEŠKA AUTOIMUNA OBOLJENJA SRPSKOG STANOVNIŠTVA, RAZORENA PRIVREDA, , KORISTILI SU ZABRANJENE NAPALM I KASETNE BOMBE , OKUPIRALI SU KOSOVO I METOHIOJU, IZAZVALI , POMOGLI GENOCID SRBA NA KOSOVU I METOHIJI, PREKO 200.000 IZBEGLIH SRBA SA KIM, NAPRAVILI NAJVEČU NATO BAZU U EVRPOPI – B O N D S T I L ( KOD GNJILANA) , ŠETAJU SE VOJNICI I ORUŽJE NATO PO SRBIJI (VAN KOSOVA I METOHIJE) , ,… , DALEKO VAM LEPA KUĆA , N A T O ,…, SAČUVAJ SRBE BOŽE! NATO I VOJNA SILA VELIKIH ZEMALJA (RUSIJE, KINE, ,…) MOŽE DA UNIŠTI ČOVEČANSTVO, PREVIŠE JE ORUŽJA , … POMOZI BOŽE SRBIJI! 333 ####

 2. Anonimni

  POMOZI BOŽE SRBIJI! ### SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE DA PLATE RATNU ŠTETU ZA BOMBARDOVANJE SRBIJE OD 24.3.1999 DO 10.6.1999, SVAKAKO BEZ VRAČANJA KOSOVA OI METOHIJE SRBIJI SU SAD OKUPATORI SRBIJE!#### ZA ZLOČINE OČEKUJE SE OSUDA UJEDINJENIH NACIJA, RUSIJA I KINA NAS PODRŽAVAJU KOLIKO MOGU, AMORAJU DA VODE RAČUINA O SVOM POLOŽAJU ,….##ČETNICI SU SPASAVALI BRITANSKE I AMERIČKE PILOTE ,…## SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE I VELIKA VRITANIJA SU BOMBARDOVALI SRPSKE GRADOVE U II SV. RATU,…## NATO UBICE ,SATANE, DEVETNAEST ZEMALJA NA ČELU SA SJEDINJENIMAMERIČKIM DRŽAVAMA NA ČELU, SA NEMAČKOM, VELIKOM BRITANIJOM , TURSKOM ,.FRANCUSKOM I ITALIJOM , UZ POMOČ, HOLANDIJE, NORVEŠKE, BELGIJE , , UZ POMOČ MAĐARSKE , ,… RUMUNIJE, BUGARSKE,… UZ PODSTICANJE SLOVENIJE, HRVATSKESU NEZAKONITO BOMBARDOVALI SRBIJU OD 24.3.1999 DO 10.6.1999 , SEDAMDESET I OSAM DANA (78 DANA) I NAPRAVILI ŠTETU 200 MILIJARDI EVRA , UBILI LJUDE , RANILI, SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM IZAZVALI MNOGOBROJNA TEŠKA AUTOIMUNA OBOLJENJA SRPSKOG STANOVNIŠTVA, RAZORENA PRIVREDA, , KORISTILI SU ZABRANJENE NAPALM I KASETNE BOMBE , OKUPIRALI SU KOSOVO I METOHIOJU, IZAZVALI , POMOGLI GENOCID SRBA NA KOSOVU I METOHIJI, PREKO 200.000 IZBEGLIH SRBA SA KIM, NAPRAVILI NAJVEČU NATO BAZU U EVRPOPI – B O N D S T I L ( KOD GNJILANA) , ŠETAJU SE VOJNICI I ORUŽJE NATO PO SRBIJI (VAN KOSOVA I METOHIJE) , ,… , DALEKO VAM LEPA KUĆA , N A T O ,…, SAČUVAJ SRBE BOŽE! NATO I VOJNA SILA VELIKIH ZEMALJA (RUSIJE, KINE, ,…) MOŽE DA UNIŠTI ČOVEČANSTVO, PREVIŠE JE ORUŽJA , … POMOZI BOŽE SRBIJI! 333 ####

 3. bambi

  Amerika da izvini Srbiji? Ljudi, u kom veku vi zivite? Pa ako je nacionalni interes Amerike da zdrobi neku zemlju, regiju, oblast, onda ce ona to i da uradi. Ne da nece da se izvini, vec ce se pred svojim narodom predstaviti kao heroj.

 4. AA (Americki Vlah)

  Rusija ako da ostetu Ukrajini moj kerempuh tad i Ameri ce da daju ali po usima.

 5. AA ( americki alah)

  u siroj perspektivi posmatraju: da pocnem od kraja II svetskog rata? Koreju, Vijetnam, Kambodzu, Laos, Grenadu, Panamu, Bliski Istok, Libiju, Iran, Avganistan, Siriju, Jemen, Palestinu, Srbiju. Da li sam preskocio neku drzavu? Sigurno, pa onda te njihove obojene revolucije. Zaista je impozantan spisak i ucinak njihovih zlodela. I onda jos ta drskost da drze lekcije u smislu: mi Vas ubijamo za vase dobro, da budete bolji. Sram ih bilo

 6. Anonimni

  Zasto njegova ESENCIJA nije rekao „da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Klintonovog režima“

Napišite komentar