U trendu

SAD neće Vulina za ministra odbrane

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izložen je ogromnom pritisku SAD da na čelo ministarstva odbrane ne dođe Aleksandar Vulin, pišu današnje Novosti, navodeći da je, bez obzira na to, šef države odlučan da mu poveri tu dužnost.

Prema navodima lista, šef srpske držzave je preko ambasadora SAD Kajla Skota dobio signal da se Vašington protivi nameri da Vulin preuzme vojni resor, iako je praktično dogovorena rokada po kojoj na njegovo mesto u ministarstvu rada dolazi Zoran Đorđević.

Novosti prenose da je Vulin „trn u oku“ SAD zbog svoje tvrde retorike kojoj je sklon, naročito u kontekstu odnosa prema Albancima i Hrvatima i smatraju da bi bilo veoma opasno da mu se poveri sistem odbrane, a „na dušu“ mu, iz ugla SAD, idu u dobre veze sa Rusijom, koje nikad nije krio.

List, međutim, navodi da je bez obzira na ove nediplomatske „preporuke“, predsednik Srbije odlučan da Vulinu poveri novi dužnost, ne želeći da popusti pod zahtevima preko Atlantika.

Blic piše da bi izbor Vulina za prvog čoveka vojske bio pravo iznenađenje upravo zbog njegovih poprilično negativnih stavova o NATO.

„Vulin se nije ustručavao da okarakteriše Alijansu, sa kojom bi morao da sarađuje i koja čak i stručno pomaže srpsku vojsku, kao – zlo“, navodi list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.