U trendu

SAD o pregovorima Vučića i Kurtija: Dobar korak napred, ali ostaje težak posao

SAD su večeras pozdravile ishod pregovora lidera Beograda i Prištine u Briselu, ocenivši da je načinjen dobar korak napred, ali su i ukazale da je za normalizaciju odnosa dve strane ključan dogovor o implementaciji predloga EU.

Povodom jučerašnjih pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija uz posredstvo EU, portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je da SAD „snažno podržavaju“ proces normalizacije odnosa dve strane.

„Jučerašnji sastanak je bio dobar korak napred, ali ostaje težak posao. Sporazum o implementacionom aneksu je od suštinskog značaja za normalizaciju, u skladu sa predlogom EU“, naveo je Prajs.

Dodao je da „napredak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) ostaje ključan za izgradnju budućnosti Kosova kao suverene, multietničke i nezavisne zemlje integrisane u evroatlantske strukture“.

Posle jučerašnjeg zajedničkog sastanka sa Vučićem i Kurtijem u Briselu, šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da su se lideri dve strane saglasili o Sporazumu o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, ali je najavio dodatne pregovore o implementacionom aneksu koji će biti smernica za primenu Sporazuma.

U Sporazumu, između ostalog, stoji da obe strane potvrđuju svoju obavezu da primenjuju sve prethodne sporazume iz Dijaloga, koji ostaju važeći i obavezujući, što podrazumeva formiranje ZSO na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar